AAA

SCENA | 22.09.2020 18:35 > 22.09 18:48

Završen drugi festival 'Vizantrop', dodeljene nagrade za najbolje filmove(VIDEO)


Dobitnik nagrade na Festivalu angažovanog etnografskog filma "Vizantrop" u kategoriji "Jednakost i zajedništvo" je "European Dream: Serbia", a u studentskoj kategoriji pobedio je domaći film "Unique", autora Nikole Prolića, saopštili su danas organizatori tog festivala.

U saopštenju se navodi da je drugi po redu festival završen u subotu, kada je organizovano svečano zatvaranje i dodela nagrada za najbolje filmove u tim kategorijama.

"Antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske predstave u obliku pisanih članaka ili monografija odlikuju se sposobnošću da pruže uvid u kulturne prakse, norme, pravila i institucije koje upravljaju životima ljudi. Medjutim, da bi u potpunosti shvatili složenost društvenog života, vizuelna antropologija zahteva složenije i daleko strpljivije pristupe koji omogućavaju istraživačima da sa kamerom istražuju ulogu senzorne percepcije i osećanja u ljudskoj interakciji", naveli su organizatori.
Glavna nagrada, u kategoriji "Jednakost i zajedništvo", podrazumeva besplatno učešće i boravak u Beogradu za vreme trajanja Škole vizuelne antropologije 2021 kao i funkciju predavača u toj školi i novčanu nadoknadu za rad sa učenicima.

Školu vizuelne antropologije ŠVA organizuje Centar za vizuelnu antropologiju VAC, koji zajedno sa kolektivom Vizantrop saradjuje u Društvenom centru KROV.

Žiri koji je odlučivao o glavnoj nagradi činili su rediteljka i predavač iz Beograda Ivana Todorović, master audiovizualnih umetnosti Petar Veljačić i naučna saradnica na Institutu za etnologiju i antropologiju pri Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Ana Banić Grubišić.

Nagrada za najbolji studentski film je besplatna participacija i smeštaj u Beogradu, za vreme trajanja devete, a treće internacionalne škole vizuelne antropologije 2021, a žiri će činiti master novinarstva i režije dokumentarnih filmova u Budimpešti Mikloš Barna, student završne godine antropologije na Filozofskom fakultetu Emilija Bošković i Marija Mrkić.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.