AAA

SCENA | 15.10.2020 21:20 > 15.10 21:43

Rimski filmski festival otvoren pod senkom kovida

Filmski festival u Rimu otvoren je večeras, uz stroge mere protiv virusa, projekcijom animiranog filma "Soul" iz studija Piksar (Pixar).

Termički skeneri za kontrolu temperature, obavezno nošenje maske, ograničen broj gledalaca, obavezna rezervacija karata preko interneta, kao i za vreme venecijanske Mostre u septembru na snazi su kao maksimalne beznednosne mere 15. izdanja festivala.

"Bezbednost svih ima prednost nad svim ostalim", rekao je direktor festivala Antonio Monda u danas objavljenom intervjuu za rimski dnevnik Il Mesadjero (Il Messaggero).

Ceremonija otvaranja održana je u prisustvu ministra kulture Darija Frančeskinija i italijanskih glumaca koji su dali svoj glas likovima iz filma Soul, poetskom omažu džezu koji će izaći direktno na platforme "Dizni plus" bez prethodnog prikazivanja u bioskopskim salama.

Reditelj filma Amerikanac Pit Dokter dobiće počasnu nagradu za svoju celokupnu karijeru.

"U ovo vreme krize treba gledati u budućnost, to smo malo radili birajući mnogo prvih filmova", rekao je Antonio Monda.

U odnosu na to, malo zvezda se očekuje na crvenom tepihu festivala. Medju retkim koji su došli je britanski reditelj Stiv Makvin ("Glad", "Dvanaest godina ropstva") koji je došao sa suprugom i decom.

Jedan od najviše očekivanih trenutaka je subotnja projekcija filma "Zovem se Frančesko Toti" (Mi chiamo Francesco Totti), dokumentarni film o legendarnom fudbaleru koji je napravio celu karijeru u klubu Roma. Medjutim nije siguran dolazak bivšeg broja 10 iz Rome koji je upravo izgubio oca.

Festival će biti zatvoren 25. oktobra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.