AAA

SCENA | 22.10.2020 15:55 > 22.10 15:55

Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije


Filmski centar Srbije je danas saopštio da je njegov Upravni odbor osnovao petočlani Umetnički savet tog centra.

U Savetu su glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, filmski reditelj i publicista Djordje Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i direktor Filmskog centra Gordan Matić.
Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapredjenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapredjenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Umetnički savet čine direktor Filmskog centra Srbije i četiri člana s mandatom od godinu dana i s mogućnošću ponovnog izbora. Upravni odbor Filmskog centra ih imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija tih delatnosti.

Direktor Matić je rekao da je uloga Umetničkog saveta strateški važna i da su članovi eminentni stvaraoci poznati i van Srbije.

Glumica Mirjana Karanović je istakla da joj je čast da bude članica Umetničkog saveta od čijeg sastava očekuje da unapredi rad Filmskog centra Srbije i pomogne autorima, a "kinematografiji da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala" da "dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu".

Glumac Predrag Miki Manojlović je istakao da će članovi Umetničkog saveta "pokušati da objasne šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže".

"Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda ili nafta", rekao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.