AAA

SCENA | 14.11.2020 15:20 > 14.11 15:20

Zastava film obeležava 72 godine uspešnog rada

Vojnofilmski centar "Zastava film", ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, danas obeležava 72 godine postojanja i rada.

Prema rečima direktora te kuće potpukovnika Gorana Ikonića, "Zastava film" spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju složenih zadataka u sistemu odbrane, "koje su privilegija samo razvijenih armija".
"Po obimu i kvalitetu svog stvaralaštva slobodno možemo reći da smo rame uz rame sa ozbiljnim produkcijama na ovim prostorima. U ove 72 godine 'Zastava film' pobrala je mnogobrojna priznanja na domaćim i medjunarodnim filmskim festivalima. Snimljeni su milioni metara filmske trake i ostvarena zaista obimna produkcija", kazao je Ikonić.

On je dodao da sa 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video kaseta i desetine hiljada video zapisa visoke rezolucije, filmski arhiv "Zastava filma" predstavlja "jednu od najvećih riznica pokretnih slika na Balkanu".

Istorija "Zastava filma" počinje u leto 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu.

Svoj današnji naziv "Zastava film" dobija 1962. godine.

Ugledu te ustanove doprinose i brojne nagrade dobijene na medjunarodnim i domaćim festivalima, kao i priznanja za profesionalni rad i ostvarene rezultate koje je dobila od najvišeg državnog i vojnog rukovodstva.

"Poslednje dve, tri godine imali smo sjajnu produkciju. Pre svega mislim na dokumentarne filmove 'Ratne priče sa Košara' i 'Ratne priče sa Paštrika' koji su imali neverovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti. U trojnoj koprodukciji sa Radio televizijom Srbije i Radio-televizijom Republike Srpske snimili smo dokumentarno-igrani film 'Koridor 92', koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude 9. januara sledeće godine u Republici Srpskoj", rekao je Ikonić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.