AAA

SCENA | 27.11.2020 15:15 > 27.11 16:08

Umro legendarni glumac Špiro Guberina

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            foto prt.scr You Tube
Hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama "Velo Misto" i "Prosjaci i sinovi", umro je danas u 88. godini u Zagrebu, javljaju hrvatski mediji.


Legendarni glumac je još 2018. godine otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

"Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti", rekao je tada Guberina.
Špiro Guberina rodjen je 1. marta 1933. godine u Šibeniku. Pohadjao je muzičku školu, svirao violončelo, a prve korake prema glumi napravio je u amaterskoj trupi. Diplomirao je 1970. na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu.

Bio je član zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta do penzije 1999. godine. Pored HNK, nastupao je i u drugim zagrebačkim pozorištima, na Dubrovačkom letnjem festivalu i na Splitskom letu.

U bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je preko 200 različitih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga. Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama, a široku popularnost donela mu je uloga Strikana u "Velom Mistu" i Divca u "Prosjacima i sinovima".

Legendarna uzrečica "Muke mi ježeve" po kojoj će ga pamtiti mnoge generacije veže se za njegovu ulogu Strikana u "Velom Mistu".

Za svoja umetnička dostignuća nagradjen je najvišim priznanjima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.