AAA

SCENA | 27.04.2021 14:45 > 27.04 14:45

Dobitnici počasne nagrade FEST-a Rade Šerbedžija i Puriša Djordjević


Dobitnici počasne nagrade beogradskog Medjunarodnog filmskog festivala FEST "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Djordjević, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka.

Šerbedžiji i Djordjeviću će nagrade biti uručene na otvaranju, a Kljakoviću na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, rečeno je danas na konferenciji za medije povodom 49. Medjunarodnog filmskog festivala FEST.
Sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora FEST-a Ivan Karl rekao je danas da je presedan da se festival održava u maju.

"U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bio online, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu reči. Festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama, koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu. Suština ovog FEST-a je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma", rekao je on.

Direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora FEST-a, Damir Handanović je istakao da će ovogodišnje izdanje festivala zbog poštovanja mera vlade za suzbijanje zaraze korona virusa imati ograničeni kapacitet gledališta.

"Otvaranje i zatvaranje neće biti tako impozantno kao prethodne godine kada je na zatvaranju nastupio Džon Malkovič, ali s obzirom da ćemo na ovim ceremonijama dodeliti počasne nagrade, biće emotivno i veoma dostojanstveno", rekao je on.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je istakao i da će na FEST-u biti veliki broj filmova koji se dotiču istorijskih ličnosti, ali i da će publika u filmovima iz ovogodišnjeg programa moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren, i mnoge druge.
Glavni žiri čine glumac Igor Djordjević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Žiri programa "Fest fokus" čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade "Nebojša Djukelić" biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Ovogodišnji FEST će otvoriti film "Veliko iskopavanje".

Namera FEST-a je da kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u Srbiji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.