AAA

SCENA | 07.05.2021 20:10 > 07.05 20:10

Počeo 49. Medjunarodni filmski festival - FEST

Uručenjem nagrada glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Djordjeviću večeras je u Beogradu svečano otvoren 49. Medjunarodni filmski festival (FEST).

Nakon uručenja nagrada u Centru Sava pušten je film "Veliko iskopavanje".
Šerbedžiji i Djordjeviću su dodeljene počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Djordjević je rekao da snima film i publici poručio da će se videti i sledeće godine na FEST-u.

Šerbedžija je prilikom uručenja nagrade kazao da je ponosan što je deo "sjajne kinematografije Južnih Slovena".

"Južnih Slovena koji su se nekada zvali Jugosloveni i ovog FEST-a koji je nastao kada je jugoslovenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svetu", rekao je Šerbedžija.

On je ocenio da je FEST, kada je nastao, bio priznanje zemlji predvodnici bloka nesvrstanih u svetu, i da je "spajao zaraćene strane Istoka i Zapada".

FEST, koji organizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF), trajaće do 16. maja, a projekcije će biti u salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i bioskopa Sinepleks galerija.

Premijerno će biti prikazano 70 filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, saopštili su organizatori.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost", sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, medju kojima su Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Madjarska, Hrvatska i Slovenija.

Medju njima su i tri domaća ostvarenja, "Oaza" režisera i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovek" Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, i film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

U toj selekciji će biti prikazano i ostvarenje "Čovek koji je prodao svoju kožu" tuniske rediteljke Kauter Ben Hanije, koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Djordjević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.