AAA

SCENA | 06.07.2021 21:55 > 06.07 21:55

Almodovar, Foster, Džun-ho i Spajk Li proglasili otvorenim 74. Kanski festival


Južnokorejski reditelj Bong Džun-ho, Amerikanci Spajk Li i Džodi Foster i Španac Pedro Almodovar otvorili su večeras u Kanu 74. Medjunarodni filmski festival, kojim se obeležava veliki povratak svetskog filma teško pogodjenog epidemijom kovida.

"Evo nas konačno opet okupljeni u našim lepim toaletama", rekla je glumica Džodi Foster, koja je prva uzela reč na sceni gde joj je počasnu Zlatnu palmu uručio Pedro Almodovar.
Zatim su im se pridružili Bong Džun-ho, dobitnik Zlatne palme 2019. godine sa filmom "Parazit" i predsednik žirija Spajk Li da zajedno otvore 74. izdanje filmskog festivala.

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 24 filma.

Festival će otvoriti film "Anette" Leosa Karaksa (Carax), koji se takmiči za glavnu nagradu.

Na spisku filmova u trci za Zlatnu palmu nalaze se, izmedju ostalih, ostvarenja Italijana Nanija Moretija (Nanni Moretti), Amerikanca Šona Pena (Sean Penn), Rusa Kirila Serebrenikova i Francuza Žaka Odijara (Jacques Audiard).

Takmiče se i "French Dispatch" američkog reditelja Vesa Andersona (Wes) i "Benedetta", holandskog režisera Pol Verhovena (Paul Verhoeven).

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Kanski festival, koji je obično svakog maja, ove godine je zbog epidemije korona virusa pomeren za jul. U Kanu više nema policijskog časa niti ograničenja broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.