AAA

SCENA | 13.07.2021 21:50 > 13.07 21:50

Ruski režiser Kiril Serebrenjikov virtuelno u Kanu zbog zabrane izlaska iz zemlje

Proslavljeni ruski režiser Kiril Serebrenjikov prisustvovao je Filmskom festivalu u Kanu virtuelno pošto su mu vlasti zabranile da napusti Rusiju.

Serebrenjikov se danas video vezom obratio prisutnima na premijeri njegovog filma "Grip Petrovljevih", a sa novinarima je razgovarao putem platforme Zum (Zoom).
Mesto namenjeno 51-godišnjem režiseru ostalo je prazno na premijeri njegovog filma u Kanu, a isto mu se desilo i 2018. godine kada zbog kućnog pritvora nije mogao da prisustvuje kanskoj premijeri svog filma "Leto".

On se danas našalio da su zahvaljujući pandemiji svi iskusili izolaciju u kojoj je bio.

"Moja situacija se znatno poboljšala. Prošli put, pre tri godine, nije bilo televizije. Nisam bio sa vama, tako da je danas mnogo bolje. Svi se navikavaju na ovaj trend. Postao sam Zum ličnost. Vi ste se navikli na Zum, a i ja sam", rekao je Serebrenjikov novinarima.

Film "Grip Petrovljevih", koji je napisao dok je bio u kućnom privoru, govori o epidemiji gripa u Rusiji i u konkurenciji je za Zlatnu palmu.

Serebrenjikov više nije u kućnom pritvoru, ali ne sme da napusti Rusiju. On je prošle godine proglašen krivim za prevaru, i osudjen na uslovnu kaznu zatvora i na novčanu.

Presudu su mnogi protumačili kao uspeh za umetničke slobode pošto su tužioci tražili kaznu od šest godina zatvora.

Zbog višegodišnjeg sudskog procesa protiv režisera protestovali su brojni pripadnici ruske i inostrane umetničke scene.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.