AAA

SCENA | 19.09.2021 09:45 > 19.09 10:26

Film Keneta Brane Belfast dobio glavnu nagradu na Toronto filmskom festivalu (VIDEO)


Poluautobiografski film Keneta Brane (Kenneth Branagh) "Belfast" dobio je glavnu nagradu Izbor publike na Medjunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), što je nagoveštaj dobrih šansi da osvoji Oskara.

Glavna nagrada festivala u Torontu smatra dobrim pokazateljem za budućeg dobitnika Oskara. Prethodnih devet dobitnika ove nagrade TIFF su svi kasnije osvojili Oskara, a medju njima su "12 godina ropstva", "Zelena knjiga" i prošlogodišnji film "Zemlja Nomada" (Nomadland) rediteljke Kloi Džao.

Belfast je crnobela porodična drama o tom severnoirskom gradu za vreme previranja kasnih 1960-ih godina, a inspirisana je detinjstvom reditelja Brane u Belfastu.

Film u kome glavne uloge tumače Džejmi Dornan, Džudi Denč i Kiran Hands počeće da se prikazuje u bioskopskim salama 12. novembra.

Dodelom nagrada završen je 10-odnevni Medjunarodni filmski festival u Torontu koji je ove godine zbog pandemije bio u hibridnom izdanju, uz projekcije sa socijalnim distanciranjem i virtualno.

Drugi veći svetski festivali ove jeseni u Veneciji, u Teljurajdu u američkoj državi Kolorado i u Njujorku opredelili su se za puno izdanje sa ličnim prisustvom.

Ipak je TIFF ove godine imao publiku u odnosu na prošlogodišnji potpuno virtuelni festival. Broj filmova koji su učestvovali je smanjen na oko 100 umesto uobičajenih 250 za Toronto ali su medju njima bili filmovi koji su najviše očekivani ove jeseni.

Tu se uključuje naučnofantastični spektakl "Dune" Denisa Vilneva, vestern melodrama "the Poweer of the Dog" Džejn Kempion i biografski film o princezi Dajani "Spencer" Pabla Larejna.

Do juče je prijavljen samo jedan slučaj pozitivan na kovid-19 medju posetiocima festivala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.