AAA

SCENA | 20.10.2021 08:25 > 20.10 09:54

Festival etnografskog filma Vizantrop počinje danas

Treći festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop" počinje danas u Ustanovi kulture "Stari grad" u Beogradu, a do 23. oktobra biće prikazano 29 dokumetarnih filmova autora iz celog sveta.

Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim pitanjima, od ugrožavanja biodiverziteta u urbanim i ruralnim krajevima, preko gradjanskog aktivizma, narodne medicine koja poboljšava zdravlje zajednice i mnogo drugih tema koje su svojstvene angažovanom etno filmu.

Na repertoaru su dokumentarci koji su snimani u Španiji, Sloveniji, Češkoj, Srbiji, Engleskoj, Portugalu, Argentini, Peruu, Centralnoafričkoj Republici, Tanzaniji, Kostarici, Pakistanu, Uzbekistanu, Indiji, Kamerunu, Japanu, Holandiji i u Nemačkoj.

Ulaz na festival je slobodan, a projekcije počinju u 14 sati, dok je svečano otvaranje zakazano za 20.30. Pre toga, u 18.30 biće otvorena izložba angažovane fotografije pod vodjstvom vizuelnog antropologa Igora Čoka.

Nakon svečanog otvaranja biće prikazan film "A sad se spušta veče" autorke Maje Novaković. Ovaj film do sada je osvojio 48 nagrada na domaćim i svetskim festivalima, a prikazuje prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne.

Direktor festivala Relja Pekić izjavio je agenciji Beta da će pored takmičarske i informativne kategorije na trećem izdanju Vizantrop festivala biti prikazani i specijalni programi.

"U okviru specijalnih programa predstavićemo različita udruženja koja se bave socijalno-angažovanim filmom, vizuelnom antropologijom, etnomuzikologijom i istraživanjima u oblasti srodnih društveno-humanističkih disciplina", rekao je Pekić.   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.