AAA

SCENA | 25.11.2021 11:40 > 25.11 12:24

Magični svet Vlaha prva epizoda serijala Počudište (FOTO/VIDEO)


"Govori iz utrobe bića na granici izmedju istinitog i lažnog, ovostranog i onostranog, kazivanje o bogovima i herojima, o svetu, o kosmosu, o nama mit...”


Nedavno je izašla prva epizoda iz serijala kratkog dokumentarnog filma o mitovima, legendama i narodnim običajima Balkana čiji su autori jedan etnolog i jedna umetnica.
Anđela Đermanović, vizuelna umetnica i doktorantkinja na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, i Aleksandar Repedžić, etnolog, nazvali su serijal Počudište poput narodnog rituala protiv zle magije.

"Počudište će se, pored narodne tradicije i kulture, baviti i narodnom kuhinjom, odnosno tradicionalnim receptima tog kraja, urbanim sredinama, marginalizovanim grupama, vizuelnim radom umetnika i svim onim što čini antropološki rad", rekao je Repedžić.

Govoreći o sadržaju prve epizode, Repedžić kaže: "Tema prve epizode "Magični svet Vlaha" jeste da vidimo tradiciju i kulturu u severoistočnoj Srbiji, tačnije Vlaha koji žive na teritoriji opštine Kučevo. Jednim delom smo se oslonili na ono što možemo da vidimo u samom Kučevu, kao što su Dubočke rusalje, Muma Paduri, priča o zmaju i kult mrtvih kod Vlaha."

Serijal je rezultat zajedničkog istraživanja Repedžića i Anđele Đermanović, koji već saradjuju u okviru bloga Etnolog.

"Našom saradnjom smo shvatili koliko su nam pogledi isti i koliko su zapravo etnologija i antropologija i umetnost povezani. Želeli smo da udjemo u još ozbiljniju, dinamičniju i živopisniju formu, odnosno film koji lično interesuje i njega i mene", rekla je Đermanović.

Inspiracija za serijal je, kako objašnjava Andjela, „celokupan antropološki i etnološki sistem“, odnosno religija, običaji, rituali, urbane legende, što je izuzetno živopisan materijal.

"Proučavanje narodnih običaja i mitova zapravo daje umetniku uvid u osnovno pitanje zašto, zašto smo takvi kakvi jesmo i zašto radimo stvari koje radimo", dodala je Đermanović.

Umetnici se nadaju da će ovim serijalom doprineti očuvanju kulturnog nasledja predstavljanjem raznolikosti običaja našeg regiona.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.