AAA

SCENA | 06.01.2022 21:10 > 06.01 21:10

Piter Bogdanovič, američki reditelj srpskog porekla, preminuo u 83. godini

Američki reditelj, srpskog porekla Piter Bogdanovič, autor crno-belih klasika iz 1970-ih, poput "Poslednja bioskopska predstava" i "Mesec od Papira", umro je danas u 83. godini.

Njegova ćerka Antonija Bogdanovič rekla je da je umro u svojoj kući u Los Andjelesu prirodnom smrću.
Bogdanovič je bio i scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma.

Pripadao je generaciji "holivudskog novog talasa" ili "novog Holivuda" kao i Brajan De Palma, Džordž Lukas, Martin Skorseze, Majkl Čimino, Fransis Ford Kopola i drugi.

Bogdanovič je karijeru započeo kao filmski kritičar i pasionirano pratio filmove Džona Forda, Orsona Velsa, Hauarda Hoksa.

"Mete" je njegov prvi film, a ubzo nakon njega 1971. snimio je "Poslednju bioskopsku predstavu" koji mu je doneo svetsku slavu i osam nominacija za oskara, uključujući najbolju režiju. Dobio je dva oskara za najbolje epizodne uloge.

Popularna komedija i veliki bioskopski hit "Šta ima, doco?" pojavio se 1972, sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom u glavnim ulogama.

Mesec od papira (1973) komedija o eri depresije, doneo je oskara ćerki Rajana O'Nila, desetogodišnjoj Tejtum O'Nil za najbolju sporednu žensku ulogu.

Njegov buran privatni život često je bio u centru pažnje, od dobro poznate afere sa Sibil Šepard koja je počela tokom snimanja filma Poslednja bioskopska predstava dok je bio u braku sa svojom saradnicom Poli Plat, do ubistva njegove devojke, Plejbojeve zečice Doroti Straten i njegov kasniji brak sa njenom mladjom sestrom Luiz, koja je bila 29 godina mladja od njega.

Autor je više knjiga o filmu i filmskom stvaralaštvu, a pojavio se i kao glumac u mnogim filmovima i TV serijama. Poznat je po ulozi psihijatra iz kultne TV serije "Sopranovi".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.