AAA

SCENA | 06.03.2022 22:50 > 06.03 22:50

Nitram najbolji film na 50. FEST-u

Film Nitram autralijskog reditelja Džastina Kurzela izabran je za najbolji film jubilarnog 50. izdanja Medjunarodnog filmskog festivala FEST koji je večeras svečano zatvoren u Beogradu dodelom nagrada i koncertom Simfonijskog orkestra RTS pod vodjstvom Bojana Sudjića.

Radnja filma prati Nitram koja živi sa majkom i ocem u predgradju Australije, izolovan i frustraran što ne može da se uklopi u sredinu, a život mu se menja nakon što stekne bliskog prijatelja u povučenoj Helen. Kada se to prijateljstvo tragično okonča, Nitramova usamljenost i bes rastu do trenutka koji kulminira najsurovijim zločinom.Film Nitram je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi, a ranio 23.
Glavni takmičarski žiri ove godine činili su glumac Miloš Biković, glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Madjarske Djerdji Raduli, reditelj Argiris Papadimitropulos i glumac Toni Gojanović.

Tokom 10 dana trajanja festivala održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju, a prodato je 52.000 ulaznica.

Najviše nagrada dobio je film Optužujem.

Nagradu Fedeora za najbolji evropsko-mediteranski film dobila je Optužba Ivana Atala, a nagradu Milutin Čolić za najboljeg reditelja srpskog filma dobio je Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića.

"Naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala", rekao je Arsenijević na svečanom zatvaranju festivala.

Nagrada Nebojša Djukelić za najbolji film iz regiona pripala je filmu Mrak, a specijalno priznanje u okviru selekcije "FEST fokus" dodeljena je filmu Heroji Gorana Nikolića.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.