AAA

SCENA | 18.05.2022 10:10 > 18.05 10:17

Film ukrajinske rediteljke večeras zatvara 15. Beldoks (VIDEO)

Projekcijom filma "Napolju" ukrajinske rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba), večeras će u Beogradu biti zatvoren 15. Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

Pre prikazivanja filma, u 19.30 u Domu omladine Beograda će na svečanosti zatvaranja festivala biti dodeljene nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa, srpskog takmičarskog programa i nagrada za najbolji kratki film festivala.
Film "Napolju" prati 13-godišnjeg dečaka Roma tokom pobune 2014. u Ukrajini. Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, naočara za sunce i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.

U dvorani Kulturnog centra Beograda danas u 17.00 u okviru Beldoksa biće organizovana posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa i antropologa koji je u aprilu ubijen u Marijupolju dok je snimao novi dokumentarni film.

Pre projekcije njegovog filma "Mariupolis", iz 2016, posetiocima će govoriti zamenici ambasadora Ukrajine i Nemačke u Srbiji, Marko Martinjuk i Dorotea Gizelman.

Film "Mariupolis" je "vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kojeg smo danas svedoci, dat kroz prikaz svakodnevnog života", najavili su organizatori Beldoksa.

Poslednjeg dana festivala biće prikazana još dva filma u dvorani Kulturnog centra Beograda "Gnezdo" i "Onaj ko pobegne je duh" (19.00).

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11, od 17.30 biće prikazan film "Tajanstveni objekat".

U Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj, u 18.00 održaće se projekcija filma "Gospodin Landsbergis".KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.