AAA

SCENA | 18.05.2022 20:05 > 18.05 20:44

Beldoks: Prikazana regionalna premijera filma Mariupolis u čast autora ubijenog u ratu u Ukrajini

U okviru 15. Beldoksa beogradskoj publici večeras je prikazana posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa i antropologa koji je početkom aprila ubijen u Marijupolju dok je snimao novi dokumentarni film.

Film "Mariupolis" iz 2016. godine je vizuelni moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje, dat kroz prikaz svakodnevnog života.

"Radi se o veoma posebnom filmu o opsadi Marijupolja 2014. godine. Mi svi sada uživo posmatramo uništavanje, agoniju ovog grada", rekla je zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman.

Zamenik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk zahvalio se na interesovanju za njegovu zemlju i film o njoj.

"Pre tri meseca u tom gradu (Marijupolju) je živelo 450.000, koliko živi u Novom Sadu i Kragujevcu. Ruska vojska je sada gotovo uništila ovaj grad", dodao je.

Mantis je rodjen 1976. godine i školovao se na Kembridžu. Godine 2019. Kvedaravičius je snimio svoje poslednje završeno ostvarenje Parthenon, hibridni žanr dokumentarnog i igranog filma koji prati tri godine etnografskog istraživanja sprovedenog na  lokalitetima u Odesi, Istanbulu i Atini.

Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks završava se večeras dodelom nagrada i filmom "Napolju" ukrajinske rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba).

Film "Bez" najbolji srpski dokumentarac 15. Beldoksa

Film "Bez" reditelja Luke Papića proglašen je za najbolji film u srpskom takmičarskom programu na 15. Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks.

Film "Bez" dobio je i nagradu za najbolju montažu, a za najbolju kameru u srpskom takmičarskom programu nagradu je osvojio film "Muzej revolucije".

Najbolji film u medjunarodnom takmičarskom programu je "Pozni avgust". 

Nagradu za najbolji kratki film dobio je dokumentarac "Mama, zašto ovde", a počasne nagrade dobili su filmovi "Aralkum" i "Noć potpunog neznanja".

Petnaesto izdanje Beldoksa večeras je, u Domu omladine Beograda nakon dodele nagrada, zatvorio film "Napolju" ukrajinske rediteljke Olge Žurbe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.