AAA

SCENA | 13.03.2023 05:35 > 13.03 05:35

Komedija "Everything Everywhere All at Once" pobednik na dodeli Oskara


Favorit ovogodišnje dodele Oskara, komedija "Everything Everywhere All at Once" osvojila je rano jutros u Los Anđelesu Oskara za najbolji film na 95. ceremoniji dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Komedija kombinuje akciju, tinejdžerski humor i naučnu fantastiku, a u ulozi vlasnice perionice je Mišel Jeo (Michelle Yeoh) koja je neočekivano pozvana da spase mnoštvo paralelnih univerzuma od zle sile alter ega svoje depresivne ćerke.
Vlasnica perionice mora da koristi svoje moći iz različitih alternativnih života, tako da posećuje često potpuno lude svetove, gde neki ljudi, na primer, imaju prste u obliku viršle.

U toj kategoriji su bili nominovani "The Banshees of Inisherin", "The Fabelmans", "Tar", "Top Gun: Maverick", "Avatar: The Way of Water", "Elvis", "All Quiet on the Western Front", "Women Talking" i "Triangle of Sadness".

Mišel Jeo je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, dok je Džejmi Li Kertis (Jamie Lee Curtis) koja igra u tom filmu dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.

Film je takođe dobio nagradu za najbolju režiju koja je pripala rediteljima Danijelu Kvanu (Kwan) i Danijelu Šajnertu (Scheinert).

Domaćin ceremonije Džimi Kimel (Jimmy Kimmel) pomenuo je prošlogodišnji incident, šamar glumca Vila Smita (Will Smitha) voditelju i komičaru Krisu Roku (Chris Rock), rekavši da želi da se svi osećaju bezbedno.

Akademija je prošle godine kritikovana jer je dozvolila Smitu da se posle datog šamara ponovo popne na binu da primi nagradu. Glumac se tada izvinio Roku. Smitu je od tada zabranjeno prisustvo na ceremonijama Oskara tokom deset godina, a ove godine je formiran "krizni tim" koji iza kulisa nadgleda da ne dođe do bilo kakvih incidenata.

Novina je bila da su zvanice prolazile belim a ne crvenim tepihom.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je tepih boje šampanjca a ne uobičajeno crveni, Kimel se našalio novinarima rekavši da organizatori žele da budu sigurni da neće biti prolivena ni kap krvi.

Na ceremoniju nisu došli Tom Kruz (Cruise) za film "Top Gan: Maverik" kao ni reditelj Džejms Kameron (James Cameron) za ostvarenje "Avatar: The Way of Water", iako su ti filmovi dobili nominacije za Oskara.

Zanimljivost je bila na samom početku ceremonije kada je član osoblja organizacije na mikrofonu zamolio publiku da se uzdrži od grljenja pobednika dok prilazi i penje se na binu. Takođe je savetovano da agenti, menadžeri i ostali promoteri filma na bini manje govore, već to ostave za novinare koji ih čekaju u pres sali.

Organizatori su od ranije kritikovani da ceremonija suviše dugo traje.

Svečanost je kao i svake godine prenosila američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).

Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.