AAA

SCENA | 18.05.2016 22:45 > 18.05 22:54

Druga linija i Zid smrti i tako to najbolji filmovi Beldoksa

Dodelom nagrada i projekcijom filma Majkla Mura "Koga sledećeg napasti?", večeras je u Beogradu u Centru Sava završen 9. Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks. Gran pri festivala dodeljen je domaćim filmovima "Druga linija" Nenada Miloševića i "Zid smrti i tako to" Mladena Kovačevića, navodi se u saopštenju festivala.

Milošević je, kako je žiri saopštio, nagradjen za "temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde" a Kovačević za "minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije", navodi se u saopštenju.

Odluku o nagradama doneo je žiri u kome su bili urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović i izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO Hanka Kastelicova.

Pored tradicionalnog Gran prija Beldoksa na ovogodišnjem 9. festivalu prvi put su dodeljene i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagrada za najbolju kameru pripala je Pablu Feru Živanoviću za "ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave" u filmu "Zid smrti i tako to", dok je priznanje za najbolju montažu u filmu "Dubina dva" dodeljena Jeleni Maksimović za "pronalaženje značenjske veze izmedju svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio".

Nagradu za najbolji dokumentarni film medjunarodne takmičarske selekcije ravnopravno je pripala filmovima "Velika sreća" čiji su autori Kirsten Burger, Miko Gaestel i Johanes Muler, i "Sonita" rediteljke Roksare Gaem Maghami.

Žiri u kome su bili Ulrih Zimons sa nemačkog Instituta za film i video, urednik na HRT-u Mira Vocinkić, filmski autor Valentina Delić i Jovica Tojagić sa RTV-a nagradio je film "Velika sreća" tim prestižnim priznanjem jer pruža "intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu”.

Odluka da nagrada pripadne filmu "Sonita" doneta je jer autorka daje "složen portret šesnaestogodišnje umetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu".

Posebno priznanje žiri je dodelio Suzani Regin Mojres za film "Rejv Iran" zbog, kako je navedeno, "načina na koji je uspela da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode".

Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Ivan Karl, Djordje Nikolić i Marjan Vujović nagradio je dokumentarac "Voli vas vaša Sexymaja" Ivana Mandića jer je "kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.