AAA

SCENA | 28.02.2017 11:50

Film Oslobodjenje Skoplja, Radeta i Danila Šerbedžije u sredu i četvrtak na Festu

Film "Oslobodjenje Skoplja", hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta Šerbedžije i njegovog sina Danila biće prikazan sutra u Sava centru na 45. Medjunarodnom filmskom festivalu FEST.

Film "Oslobodjenje Skoplja" bio je u širem izboru za nabolji strani film u konkurenciji za Oskara, i u njemu uz Radeta Šerbedžiju glume i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i u debitantskoj ulozi David Todosovski.

Publika će film moći da vidi na FEST-u u Sava centru i u četvtak a nakon Sava centra biće prikazan i u petak u bioskopu Fontana, a u subotu u Ustanovi kulture "Vlada Divljan".

Glumac i režiser filma "Oslobodjenje Skoplja" Rade Šerbedžija rekao je agenciji Beta da mu je veoma žao i da je je malo falilo da njegov prvenac bude u najužem izboru za strani film koji je kandidat za Oskara.

"Nažalost počeli smo jako kasno da promovišemo film. Nismo ni imali dovoljno novca, imali smo samo jednu projekciju pa smo opet bili ako blizu da udjemo u najuži izbor", rekao je Šerbedžija.

Film "Oslobodjenje Skoplja" radjen je po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića o propadanju jedne porodice u Drugom svetskom ratu, gde je u središtu pažnje dečak koji živi s majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima, a majka u želji da spasi porodicu stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena.

Goran, osmogodišnjak, glavni je junak ove priče i kroz njegove oči publika proživljava svu surovost rata, siromaštvo, patnju, vidi slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć svojih bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

"Oslobodjenje Skoplja" Radetu Šerbedžiji prva je filmska režija i sa njom je konkurisao za Oskara. Scenario su potpisali takodje otac i sin.

Danilo Šerbedžija rodjen je 1971. godine u Zagrebu. Njegovo rediteljsko debitantsko delo, "Sedamdeset i dva dana", 2010. godine bilo je hrvatski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Radi paralelno kao reditelj i glumac.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.