AAA

SCENA | 26.04.2017 10:45 > 26.04 10:50

Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima

Glavna nagrada Medjunarodnog filmskog festivala u Kanu Zlatna palma, prvi put će ove godine imati dijamante u znak obeležavanja jubileja te kulturne manifestacije, saopštila je juvelirnica Šopar koja izradjuje prestižnu nagradu.

Nagrada koja ima 118 grama čistog zlata ove godine će imati  167 sitnih dijamanata od 0,694 karata.

Zlatna palma je 2015. proslavila 60. rodjedan. Prva nagrada je 1955. godine dodeljena filmu "Marti" američkog reditelja Delberta Mena, sa Ernestom Borgninom u glavnoj ulozi, a s Marselom Panjolom na čelu žirija.

Nagrada, blago zaobljena, sa stabljikom ukrašenom s 19 palminih listova, ručno se izradjuje. Sadrži 118 grama 18-karatnog zlata i u osnovi je u obliku srca.

Zlatna palma, vredna oko 20.00 evra, počiva na kristalnom jastuku u obliku dijamanta, teškog jedan kilogram. Nagrada je unikatna, jer se svake godine izradjuje od drugog kristala.

Juvelirnica Šopar je izabrala dve zanatske zadruge u pustinji Atakama u Čileu za izradu nagrade. Zanatlije prave kalupe za zlatni deo nagrade, izlivaju zlato koji kasnije poliraju i učvršuju za kristal koji dolazi iz Nemačke.

Nagradu izradjuje sedam juvelira kojima je za to potrebno najmanje 40 sati intenzivnog rada.

Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i velikim obezbedjenje, neposredno pre uručenja.

Medjunarodni filmski festival u Kanu ove godine se održava od 17. do 28. maja.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti 18 filmova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.