AAA

SCENA | 04.05.2017 17:10 > 04.05 17:28

Bernar-Anri Levi i Ćićolina gosti festivala Beldocs

Jubilarni 10. beogradski Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, pod parolom "Nije još mrak", od 8. do 15. maja, obeležiće noviteti, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike i atraktivni i provokativni gosti kao što su Bernar-Anri Levi i Ćićolina.

Festival u Velikoj dvorani Centra Sava otvara film "Još jednom s emocijom" o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva.

Slogan ovogodišnjeg Festivala "Nije još mrak" je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

Biće prikazano 89 filmova iz 40 zemalja sveta, u trinaest programskih celina, u četiri premijerne sale.

"Raznovrsnost programa, mnogobrojni gosti, a biće ih čak 94, duplo više nego na Festu gde je bilo 40 gostiju, sve to daje dodatnu vrednost filmskoj projekciji, a najveće nam je ohrabrenje da će posećenost biti dobra, pogotovo što je broj filmova značajno povećan u odnosu na prošlu godnu", rekao je direktor festivala Mladen Vušurović.

On je rekao da će biti i "mnogo tribina i radionica atraktivnih i kontraverznih gostiju kao što su Bernar-Anri Levi i Ćićolina koja zaista ima globalnu slavu". Ukupno dolaze 94 gosta.

Vušurović je agenciji Beta rekao i da je danas Beldocs "jedini festival u Beogradu koji ima Savet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon festivala, i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete koje skupljamo, kako bismo saznali gde je gledalac s kojim želimo da razvijamo festival".

Beldocs će imati četiri međunarodne premijere: "Žudnja" Manuela fon Šturlera, koji je 2012. godine s filmom Zamski nomadi osvojio pregršt nagrada širom sveta i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarac, Evropskog Oskara.

Iranska rediteljka Sarvnaz Alambeigi donosi film "Zemlja sutrašnjice", kao svetsku premijeru, a letonski reditelj Stanislav Tokalov će premijerno prikazati film o velikanu šahovske igre Mahailu Talju.

Slovenačka rediteljka Varja Močnik u Beogradu će imati svetsku premijeru dokumentarca "Buldožer" o istoimenoj ex-yu muzičkoj grupi.

Od domaćih dokumentarnih reditelja u takmičarskom progradmu je šest dugometražnih svetskih premijera i tri svetske premijere u revijalnom programu.

Jubilarni Beldocs biće podeljen u 11 programskih celina. Selektor domaćeg programa je Marko Grba Singh, a međunarodnog Greg Di Kjur.

Međunarodni takmičarski program donosi i pobednike velikih festivala IDFA, Sandens, Tribeka, Berlinale.

Program Biografski dokumentarci će ove godine predstaviti likove Ingrid Bergman, Helmuta Bergera, Mihaila Talja.

Biće prikazani i muzičko-plesni filmovi "Kiki", "Pljuni istini u oči"  -  o grupi Buldožer, "Oke ole ole !" o koncertima Roling stonsa u Južnoj Americi, Kii, Ka Chana, Mr Gaga.

Na Beldocsu biće prikazane i dve retrospektive  -  Gorana Markovića i Alona van der Horsta.

"Zemlja u fokusu" je ove godine Hrvatska. U programu "Milenijumska stvarost iz ženske prespektive" biće osam filmova Jelene Novaković, Ines Pletikos, Dane Budisavljević, Liljane Šišmanović, Vanje Juranić, Lane Šarić, Zrinke Matijević i Ivone Juke.

Novina je program Beldocs special, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, s temom "Kreacija Vs destrukcija". Tu će se predstaviti angažovani filmovi visoke estetike.

Taj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj Bernar-Anri Levi s dva filma – "Pešmerga" i "Bitka za Mosul".

Novina je i Edukativni program s četiri filma, od 12 sati u Domu omladine, za srednjoškolce.

Festival Beldocs su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela, Institut Gete, Ambasada Švedske, AlJazeera Balkan MEDIA desk Srbija. Očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.