AAA

SCENA | 16.05.2017 11:20 > 16.05 11:47

U Kanu sutra počinje 70. Medjunarodni festival

U Kanu sutra počinje 70. Medjunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Festival, koji će trajati od 17. do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama.

Medju rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti delo "Happy End".

Ne festivalu će biti prikazano i ostvarenje dobitnika Gran prija 1967, jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", u okviru programa "Kan klasik".

Zlatna palma, koja ima 118 grama čistog zlata, ove godine će povodom jubileja imati 167 sitnih dijamanata. Nagradu vrednu oko 20.000 evra izradjuje juvelirnica Šopar. 

Predsednik žirija biće španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

Bezbednost će biti pojačana na festivalu posebno posle terorističkog napada u obližnjoj Nici, gde je 14. jula 2016. poginulo 86 osoba.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.