AAA

SCENA | 16.05.2017 15:05 > 17.05 12:20

Predstavljene poštanske marke sa likovima velikana srpskog glumišta (FOTO, VIDEO)


U Ateljeu 212 u Beogradu u utorak uveče svečano je predstavljeno osam novih poštanskih marki sa likovima velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, koje je ove godine izdalo Javno preduzeće "Pošta Srbije".

Nova serija poštanskih maraka sa likovima glumaca realizovana je u saradnji Pošte Srbije i Udruženja dramskih umetnika Srbije, a na markama su likovi Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Bekima Fehmiua, Nikole Simića, Vlastimira Djuze Stojiljkovića, Ružice Sokić, Marije Crnobori i Olivere Marković.

O glumačkim bardovima su na predstavljanju maraka govorili poznati dramski umetnici. 

Glumac Fedja Stojanović je o Draganu Nikoliću rekao da je "Gaga bio omiljen jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac", podsećajući na njegove brojne uloge medju kojima je istakao ulogu Džimija Barke u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo".

"Bio je legendarni glumac naše umetnosti, okarakterisan kao šmeker. Kad pomislim na Dragana Nikolića, imam dvostruka osećanja ljudsku ozarenost, jer je bio voljen i duhovit čovek, koji nije mistifikovao svoju popularnost, i s druge strane osećam tugu, jer ga nema u Taliji, na Krstu, na Adi. Lepo izgleda na markici, ali meni se uvek čini da je on živ", rekao je Stojanović.

Glumac Milan Mihailović Caci naveo je da je Bora Todorović bio beogradski šmeker, kao i Gaga, veliki drugar, kao i beskrajni šarmer. U znak sećanja na Boru Todorovića, Mihailović je čitao delove iz autobiografije njegove sestre Mire Stupice "Šaka soli". "U vreme dolaska višestranačja, kada su se neke kolege priklonile partijama, Bora je rekao: 'Kad izadješ na scenu ni jedna stranka ti ne može pomoći'", naveo je Mihailović.

Glumica Ljiljana Dragutinović govorila je o Bekimu Fehmiu navodeći da je bio "jedan od simbola filma" nagradjivan u zemlji i inostranstvu, koji se posebno istakao u jugoslovenskom filmu Aleksandra Saše Petrovića "Skupljači perja".

Podsetila je da na njegovu knjigu "Blistavo i strašno", delo koje je sećanje na detinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. godine.

"Bekima sam osećala kao brata, njegova porodica ličila je na moju, njegova majka bila je moja majka. Medju nama je bilo bratske bliskosti i poštovanja. Bekima volim i poštujem zbog velikog dara, srca i viteštva", rekla je Ljiljana Dragutinović.

Glumica Renata Ulmanski je govoreći o Vlastimiru Djuzi Stojiljkoviću rekla da je poznavala "Djuzu koji je bio šarmer, društven i duhovit" i "Vlastimira koji je bio melanholik i samotnjak". "Kad je umro Djuza ja ne znam, a Vlastimir je umro je 17. juna 2015. godine", rekao je Stojiljković.

Glumica Rada Djuričin govorila je o glumcu Nikoli Simiću rekavši da je u životu imala sreću što je bila sa Simićem još od studentskih dana. "Glumili smo zajedno 43 godine u 'Bubi u uhu' Ljubiše Ristića. Još uvek se sa divljenjem sećam njegove nepresušne energije sa kojom je igrao svaku predstavu", kazala je Rada Djuričin.

Glumica Svetlana Bojković govorila je o Mariji Crnobori podsećajući da je bila heroina i stabilan oslonac srpskog glumišta, kao i da je autorka dve knjige "Svet glume" (1991) i "Životić" (2011).

Glumica Gorica Popović je govoreći o životu i radu Olivere Marković pročitala je ono što je njen sin, Goran Marković, kazao o njoj da je bila "slavna, voljena i poštovana", ali ne i "srećna". "Pretpostavljam da je to usud svakog glumca", reči su kojima je Gorica Popović završila kazivanje spisa Gorana Markovića.

O glumici Ružici Sokić govorila je Vesna Stankovi,ć navodeći da je bila velika nenadmašna diva u ostvarivanju uloga, kao i pozorišni gladijator. Istakla je da je Ružica Sokić 2010. godine objavila knjigu "Strast za letenjem". "Ružica je bila veliki borac, borila se vrlo često sa vetrenjačam".

Direktorka "Pošta Srbije" Mira Petrović rekla je da poštanske marke sa likovima glumaca i glumica pružaju mogućnost mladim generacijama da se "upoznaju sa značajnim ljudima srpskog glumišta".

"Ja sam mnogo dana provela ovde (u Ateljeu 212). Ja sam ispisnica ovog pozorišta. Zahvalna sam na prilici da učestvujem u ovoj akciji", navela je Mira Petrović.

"Pošta Srbije" u nekoliko serija objavljivala je marke sa likovima glumaca iz Srbije u serijama "Poznati srpski glumci" (2003), "Velikani srpskog glumišta" (2005), (2007, 2009, 2011, 2013, 2017), kao i "Znameniti srpski reditelji" (2015) i povodom 50. godina Bitea izdate su marke sa likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.


Sve video materijale možete pogledati OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.