AAA

SCENA | 14.07.2017 16:15

Sutra počinje 24. Festival evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić, 24. po redu, otvoriće sutra na Letnjoj pozornici ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade Aleksandar Lifka Slavko Štimac.

Štimcu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Nakon svečanog dela, koji počinje u 21 sat program Festivala van konkurencije otvoriće dobitnik Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu madjarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi.

Publici će u prvom delu programa biti predstavljen Internacionalni žiri Festivala u kome su Kristi Puju koji je jedan od najznačajnjih reditelja novog rumuskog filma, glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Medjunarodni žiri kritike koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa "Paralele i sudari", u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Sutra u 17.30 u bioskopu Eurosinema u Subotici počinje specijalna projekcija filma "Ime: Dobrica, prezime: nepoznato", nakon koje će laureat nagrade Aleksandar Lifka Slavko Štimac razgovarati sa publikom.

Ulaz na projekciju je besplatan. U nedelju na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa Štimcem vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, nagrada Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje stranim stvaraocima za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena u drugom delu Festivala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.