AAA

SCENA | 12.08.2017 17:30 > 12.08 17:38

Zvaničnik: Pritisak na Matildu podseća na Doktora Živaga (VIDEO)

Pritisak pod kojim se nalazi film "Matilda" Alekseja Učitelja podseća na situaciju sa romanom "Doktor Živago" u sovjetsko vreme, rekao je predsednik krimskog parlamenta Grigorij Jofe.

"Nikada nisam mislio da će se u našoj zemlji ponoviti priča koju je u sovjetsko vreme doživeo Pasternakov roman 'Doktor Živago', kada su novine bile pune poruka radnika i kolhoznika koje su počinjale rečima 'Nisam čitao roman, ali ga osudjujem'", rekao je Jofe za RIA novosti.

Jofe je rekao da je Nikolaj Drugi, koga ruska crkva smatra mučenikom, učestvovao u dogadjajima u Rusiji od pre više od jednog veka i da "stav naroda o njemu nije jedinstven", i dodao da je to slučaj sa svim ruskim vladarima, od careva do sovjetskih lidera.

"Verujem da su u Rusiji prošla vremena cenzure. Ne može se o umetničkom delu suditi na osnovu tračeva, priča ili interneta a da pritom samo delo ne samo da niste videli nego ni nećete da ga vidite", dodao je Jofe.

Film "Matilda", koji se bavi odnosom balerine Matilde Kšesinske i budućeg ruskog cara Nikolaja Drugog, nazvali su "antiruskom i antireligijskom provokacijom" mnogo pre nego što ga je iko pogledao. Poslanica Natalija Poklonskaja je tvrdila da prikaz Nikolaja Drugog ne odgovara slici sveca Ruske pravoslavne crkve i zatražila mišljenje tužilaštva.

Ministarstvo kulture je u četvrtak odobrilo prikazivanje filma i on će se u bioskopima pojaviti 25. oktobra. Šef odseka za kinematografiju Vjačeslav Teljnov je rekao da Ustav zabranjuje cenzuru i da nijedan organ vlasti ne može zabraniti prikaz umetničkog dela zbog političkih, ideoloških ili drugih razloga.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.