AAA

SCENA | 09.09.2017 09:15 > 09.09 10:40

Umro Ljubiša Samardžić, jedini srpski glumac nagradjen Zlatnim lavom u Veneciji (VIDEO)

Glumac i režiser Ljubiša Samardžić, umro je u 81. godini u Beogradu, saopštila je danas njegova porodica.

Rodjen je 1936. godine u Skoplju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu kao stipendista režisera Bojana Stupice.

Debitovao je 1961. godine u filmu "Igre na skelama" a javnosti je postao poznat ulogom u filmu "Prekobrojna" 1962. godine.

Nagradu "Zlatni lav" Filmskog festivala u Veneciji, popularni Smoki je osvojio je 1967. godine za ulogu u filmu "Jutro".

Za ulogu u filmu "Bitka na Neretvi" iz 1969. godine dobio je Gran pri Filmskih susreta u Nišu, a u tri navrata i Zlatnu arenu Pulskog festivala za ostvarenja u filmovima "Bombaši", "Doktor Mladen" i "Rad na odredjeno vreme".

Glumio je i u flimovima "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Partizanska eskadrila", "Moj tata na odredjeno vreme", "Smrt gospodina Goluže", "Tri karte za Holivud", "Ubistvo sa predumišljajem", kao i u serijama "Kuda idu divlje svinje", "Dimitrije Tucović", "Vruć vetar", "Policajac sa Petlovog brda".

Režirao je filmove "Nebeska udica", "Nataša", "Jesen stiže dunjo moja", "Miris kiše na Balkanu".

Za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji, 1995. godine je dobio nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo, a 2005. godine i nagradu akademije "Ivo Andrić" za životno delo.

Nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine a legat je predstavljen javnosti dve godine kasnije.

Vreme i mesto sahrane Ljubiše Samardžića biće naknadno objavljeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.