AAA

SCENA | 23.11.2017 09:45 > 23.11 09:55

Mila Turajlić osvojila nagradu za najbolji dugometražni film u Amsterdamu

Film srpske rediteljke Mile Turajlić "Druga strana svega" proglašen je za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Festivala IDFA u Amsterdamu, jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu, saopštio je danas Filmski centar Srbije.

U obrazloženju žirija istaknuto je da "jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu".

Žiri je naveo da gledaoci u prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog otkrivaju jedan nadahnjujući lik autorkinu majku, prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu.

"Poetski struktuirana, lepota ovog lika naprosto odjekuje. Žiri dodeljuje nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film ovom ostvarenju zbog njegovog slojevitog sinematskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično", piše u obrazloženju.

Pored nagradjenog filma Mile Turajlić, u Amsterdamu su ove godine prikazana još dva srpska filma -  "Slatko od ništa" Borisa Mitića u prestižnoj sekciji Majstori (Masters) i "Isti" Dejana Petrovića u takmičarskoj selekciji u kategoriji kratkog metra.

U saopštenju se navodi da je pobeda Mile Turajlić najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma u dugoj istoriji tog najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma u Evropi, cenjenog i u svetskim okvirima. IDFA nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra.

Film "Druga stana svega" traje 102 minuta i prikazan je premijerno na festivalu u Torontu krajem leta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe (u pitanju je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom). Film su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

Film će premijerno u Srbiji biti prikazan 29. novembra u Centru "Sava" u Beogradu, u okviru Festivala autorskog filma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.