AAA

SCENA | 20.07.2015 07:40 > 20.07 09:11

Želimir Žilnik: Destinacija Srbistan

Laureat nagrade "Aleksandar Lifka", za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji 22. Festivala evropskog filma Palić, Želimir Žilnik izjavio je u nedelju da je očekivao da će njegov poslednji film "Destinacija Srbistan", koji govori o problemima ilegalnih migranata, ostati na margini kao dokument trenutka u kome živimo, ali da ga je iznenadilo enormno interesovanje publike širom Srbije za to ostvarenje.

"Decenijama me u pravljenju pokretnih slika drži to što se iznenađujući efekat pojavi aposlutno nepredviđeno i toliko efektno da kada ste film radili, niste smeli o tome ni da sanjate. Srbistan nije bilo jednostavno i lako snimiti, jer su glavni junaci bili u većoj tenziji i brizi od naših zelja za snimanjem filma", rekao je Žilnik na konferenciji za novinare na Paliću.
Dokumentarna drama "Destinacija Srbistan" govori o ilegalnim migrantima i tražiocima azila u Srbiji, koji nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja severne Afrike i Bliskog istoka, u azilantskim centrima svedoče o tome kroz šta prolaze tokom perioda adaptacije na život i društvene okolnosti u Srbiji.

"Kroz tu adaptaciju, oni ispoljavaju svoje individualne vrednosti koje baš pokazuju snagu malog čoveka da ne potone u teškim vremenima", kazao je Žilnik.

Prema njegovim rečima, radom na filmu saznaju se drugačiji detalji na brojne teme, poput ksenofobije, od onih koje prenosi štampa.

"Kroz Srbiju se može dobro prolaziti, administracija računa da je važno da svi prođu što pre, da mogu da imaju zdravstvenu pomoć da ih što pre oporave kako bi što brže mogli da odu. Njih 99 odsto ne želi da ostane, kažu zemlja vam je divna i raj je, računamo zbog ratova kroz koje ste prošli da će biti mir bar 30 godina, ali kada na ajfonima pogledamo koliki su vam lični dohoci, nema vajde", preneo je Žilnik utiske iz susreta sa migrantima.

On je dodao da migranti navode da u EU idu zbog većih primanja kako bi pomogli familije, koje im dok putuju, šalju novac.

Reditelj je ocenio da se svet dramatično i turbulentno menja, da su informacije koje dobijamo od političara i države "mejn strim", ali da se istina ne može sakriti zauvek.

"Istinu možeš da gaziš, falsifikat može da se pravi, ali ta gomila laži eksplodira u jednom momentu na svim temama.
To su isključivo lažna uputstva i objašnjenja i pokušaj da nas državna propaganda konfuzira o situaciji u kojoj se nalazimo. Trebalo bi smanjiti plate da bi više kupovali, da bi nam život bio komforniji i bolji, to imamo samo u predstavama o mađioničarima, ali mađioničari nekad otkriju trikove kako to rade, a političari ne", kazao je Žilnik.

Prema njegovim rečima, ono što je pre 25 godina na globalnom nivou bio poziv da se krene u promene koje će vratiti dostojanstvo i bolji život našim narodima, pretvorilo se u svoju suprotnost.

"Dizanje zidova između država zbog migranata, ruši sve ono zbog čega je srušen Berlinski zid. Sve ono u ime čega je rušen Berlinski zid, porušeno je. Zid je konkretan mali primer kako su političari pljunuli sopstvenom narodu u lice", kazao je Žilnik.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.