AAA

SCENA | 12.04.2018 13:40 > 12.04 13:47

Filmovi Spajka Lija i Godara u konkurenciji u Kanu

Novi filmovi Spajka Lija i Žan-Lik Godara biće u takmičarskoj selekciji Kanskog filmskog festivala koji se ove godine održava od 8. do 19. maja, saopštili su danas organizatori.

U selekciji je Godarov film "Le Livre d'image", Spajk Lijev film "BlacKkKlansman", film Italijana Matea Garonea "Dogman".

U glavni takmičarski program pozvani su i Iranac Džafar Panahi, kome je zabranjen rad u Iranu, s filmom "Tri lica" i Rus Kiril Serbrenkikov s ostvarenjem "Leto", a taj reditelj je u kućnom pritvoru zbog pronevere novca.

Organizatori festivala nameravaju da zatraže od vlasti njihovih zemalja da im dozvole da dodju da predstave svoja dela.

Za sada je u selekciju filmova koji se takmiče za Zlatnu palmu uključeno 18. ostvarenja, a moguće je da se još neko doda u poslednjem trenutku, rekao je zvaničnik festivala Tijeri Fremo.

U konkurenciji su i tri francuska reditelja Stefan Brize sa delom "En guerre", Kristof Onore s filmom "Plaire, aimer et courir vite" i Eva Ison (Husson) s delom "Les Filles du soleil".

Eva Ison je jedna od svega tri rediteljke koje učestvuju na ovogodišnjem festivalu, a ostale dve su Libanka Nadin Labaki s filmom "Capharnaum", i Italijanka Aliče Rorvaher s filmom "Lazzaro Felice".

Selekcija filmova ukazuje na političke teme, a osvežena je rediteljima koji do sada nisu bili redovni posetioci Kroazete.

Zato će se ove godine na crvenom tepihu pojaviti malo velikih zvezda. Za sada se pominju Penelopi Kruz i Havijer Bardem,  protagonisti filma Iranca Ašgara Farhadija "Everybody Knows".

Od poznatih biće još i Marijon Kotijar s filmom "Gueule d'ange" Vanese Filo u selekciji Izvestan pogled. 

Medju filmovima koji su očekivani, ali ipak nisu uključeni ove godine je "The Man Who Killed Don Quixote" (Čovek koji je ubio Dona Kihota) Terija Gilijama, blokiran zbog sudske procedure kao i filmovi iz produkcije Netfliksa, koji po propisima festivala ne mogu da učestvuju jer se ne prikazuju u bioskopima, nego na televiziji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.