AAA

SCENA | 15.05.2018 15:30 > 15.05 15:35

Spajk Li napao Trampa zbog belih suprematista

Američki reditelj Spajk Li je danas u strastvenoj izjavi punoj psovki na Kanskom festivalu napao američkog predsednika Donalda Trampa zbog reakcije na prošlogodišnji nasilni protest belih suprematista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Li je razgovarao s novinarima posle jučerašnje premijere njegovog filma "BlacKkKlansman". Film je u Kanu dobio ovacije.

Film je zasnovan na istinitoj priči, i smešten je u 1979. godinu, kada su se crni policajac Ron Stolvort i njegov kolega Jevrejin infiltrirali u ćeliju Kju kluks klana u Koloradu. Stolvorta igra Džon Dejvid Vošington, drugog policajca Adam Drajver, dok Tofer Grejs tumači ulogu nekadašnjeg šefa Klana Dejvida Djuka.

Li (61) je izjavio da je nakon nasilja u Šarlotsvilu Tramp imao priliku da osudi Kju kluks klan i "alternativnu desnicu". Umesto toga, on je rekao da su "obe strane krive" u sukobu neonacista i učesnika kontramitinga.

Prema Liju, američki predsednik, kog nije nazvao imenom, imao je "šansu da kaže da smo mi za ljubav a ne za mržnju".

"To je bio odlučujući momenat i mogao je da kaže Americi i svetu da smo mi bolji od toga", rekao je Li.

"BlacKkKlansman", koji je producirao Džordan Pil, završava se povezivanjem priče iz 1979. sa današnjicom, snimcima iz Šarlotsvila i Trampovim odgovorom na televiziji, koji su dodati nakon što je film već bio završen. Poslednji kadar je američka zastava, okrenuta naopako, koja nestaje u crnoj i beloj boji.

Film će se u bioskopima naći u avgustu, na godišnjicu dešavanja u Šarlotsvilu.

"Istog trenutka sam znao da film mora tako da se završi, ali sam pre toga morao nešto da uradim", rekao je Li, i naveo da je pre nego što je u film ubačena scena automobila koji uleće u demonstrante pozvao majku Heder Hejer, žene koja je tom prilikom ubijena.

Reditelj je rekao da "bez njenog blagoslova" ne bi stavio u film scenu ubistva.

Li je Šarlotsvil nazvao "ružnom, ružnom, ružnom ljagom Amerike", ali i više puta ponovio da rasizam koji se vidi u "BlacKkKlansman" nije jedinstven za SAD.

"To desničarsko (psovka) nije samo u SAD. Ima ga širom sveta, i mi moramo da se probudimo. Ne možemo da budemo nemi. To nije do toga da li ste crni, beli ili braon. Tiče se svih. Svi živimo na ovoj planeti a taj tip u Beloj kući ima nuklearne šifre. Kad god idem na spavanje razmišljam o tome", rekao je Li, i izrazio nadu da će "BlacKkKlansman" "podići ljude iz dremeža".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.