AAA

SCENA | 01.01.2019 18:30 > 01.01 20:45

Budva prvog dana u novoj godini uživala uz zvuke klasične muzike


Koncertom klasične muzike na bini pored Starog grada u Budvi danas je nastavljen novogodišnji muzički program.

Prvog dana u novoj godini, publika na skoro ispunjenom gradskom trgu mogla je da čuje dela Mocarta, Šuberta, Pučinija, ali i neke od tradicionalnih crnogorskih pesama.

Navodeći da je današnji nastup već jedanaesti u Budvi, dirigent Mediteranskog revijskog orkestra Radovan Papović ocenio je da je novogodišnji koncert klasične muzike postao gradska tradicija.

"Budva je jedini grad u Crnoj Gori koji ima smisla i osećaja da organizuje takav koncert. Kada smo počinjali bilo je malo otpora zašto klasična muzika, medjutim iz godine u godinu to je postala tradicija. Svake godine je trg pun čak i kada nam vreme ne ide na ruku. Program biramo za publiku od 17 do 77 godina, biramo lake klasične teme, malo evergrina, džeza, madjarskih igara, sve što rado slušaju i mladi i stariji", kazao je Papović agenciji Beta.

On je izrazio nadu da će Turistička organizacija Budve imati sluha da slične programe organizuje i tokom letnje sezone.

Ovacije publike izazvali su nastupi solista Emilije Minić, Lane Asije Dabović, Marijane Sovran, Marka Kalajanovića i Ksenije Franete.

Prema rečima soprana Emilije Minić, organizacija ovogodišnjeg koncerta klasične muzike u Budvi prevazišla je sve prethodne.

"Publika je imala priliku da čuje izuzetan operski reperotar sa duetima i operskim arijama, a tu je bila i mlada flautistkinja Ksenija Franeta koja je upotpunila program. Mi smo zaista uživali i trudili se da sve bude na lepom nivou i da publika uživa", kazala je Emilija Minić.

Prvak Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Marko Kalajanović kazao je da mu je bila čast i zadovoljstvo da treći put za redom nastupi na novogodišnjem koncertu klasične muzike u Budvi.

Govoreći o planovima za narednu godinu u Operi sarajevskog Narodnog pozorišta, Kalajanović je kazao da ga čeka ozbiljna koncertna sezona sa brojnim premijerama, medju kojima je i premijera Pučinijevog "Boema" sredinom proleća.

Sopran Lana Asija Dabović izrazila je zadovoljstvo što svom rodnom gradu može da pruži malo klasične muzike koju, kako je ocenila, danas malo ko sluša.

"Imala sam čast da šesti put nastupam na divnom koncertu u Budvi sa najvećim zvezdama naše opere. Ovo je divna prilika da svom rodnom gradu pružim malo klasične muzike i da pokažem koliko sam napredovala pošto studiram na konzervatorijumu 'Djuzepe Vedri' u Milanu", kazala je mladi sopran koja je publici u Budvi otpevala "Pastrmku" Franca Šuberta, "La Spanjolu" Vinćenca Di Kjare i tradiocionalnu crnogorsku pesmu "Još ne sviće rujna zora".

Sopran Marijana Sovran bila je pozitivno iznenadjena što je publika na današnjem nastupu tražila bis.

"Trg je bio prepun, čini mi se puniji nego prošle godine. Publika je tražila bis koji su i dobili iako ga nismo pripremali jer nismo navikli na njega. Ja sam se na bisu pojavila sa arijom Silve iz operete 'Kneginja čardaša' koja je izuzetno atraktivna i koju publika obožava", kazala je Marijana Sovran.

Navodeći da je na specijalističkim studijama u Beogradu, ona je izrazila nadu da će u 2019. godini otpevati ulogu Djilde u operi "Rigoleto" na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Publika je na današnjem koncertu mogla da čuje i nastup budvanske flautistkinje Ksenije Franete kojoj je to bio prvi nastup sa orkestrom u rodnom gradu.

"Mnogo mi znači što sam pozvana da učestvujem, ovo je jedno veliko iskustvo za mene. Publika je bila divna, orkestar je divno svirao", kazala je Ksenija koja planira da ove godine završi srednju muzičku školu i upiše Akademiju.

Novogodišnji muzički program u Budvi završava se večeras koncertima rok grupa "Akademia", "Van Gog" i Partibrejkers".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.