AAA

SVET | 16.01.2019 16:30

Peščane oluje, grad i kiša na Bliskom istoku


Nevreme je donelo danas peščane oluje, grad i kišu u delove Bliskog istoka, uz smanjenu vidljivost u egipatskoj prestonici dok je narandžasti oblak zaklonio nebo nad gradom.

Peščani vetrovi zahvatili su i Izrael i Zapadnu obalu, dok je grad pao blizu Tel Aviva. Meteorolozi najavljuju za kasnije danas sneg u Jerusalimu.

U Kairu su vetrovi dostigli brzinu do 50 kilometara na čas, savijujući palme uz Nil dok su ljudi na ulicama primorani da prekriju lice i zaštite se od naleta peska i prašine.

U Libiji su kiša, vetrovi i hladno vreme povećali potrošnju električne mreže, što je opteretilo mrežu i dovelo do nestanaka struje.

Peščane oluje su uobičajene na Bliskom istoku krajem zime i početkom proleća. Egipatska meteorološka služba je pozvala na oprez, ali nije preporučila promene u svakodnevnim aktivnostima.

Jerusalim se sprema za prvi sneg posle više godina, a policija namerava da zatvori glavne saobraćajnice, dok bi i mnoge škole i fakulteti mogli biti ranije zatvoreni.

Snažni pustinjski vetrovi su zahvatili Izrael, Zapadnu obalu i Gazu, nanoseći pesak i prašinu, dok je sneg već pao u planinskim predelima na severu Izraela, gde su pljuskovi i grad izazvali probleme za automobile pošto su ulice prekrivene rekama mulja.

U Gazi su se ribari vratili u luke kako bi izbegli oluju na moru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.