AAA

SCENA | 13.05.2019 10:45 > 13.05 11:18

Nedelja Evrovizije zvanično otvorena u Tel Avivu


Evrovizijske svečanosti zvanično su otvorene sinoć u Tel Avivu kada su se takmičari iz 41 zemlje prošetali preko narandžastog tepiha ispred Trga Habima u srcu grada, pozirajući i pozdravljajući obožavaoce i novinare.

Nadmetanje će početi sutra prvim polufinalom, nastaviće se u četvrtak, a finale je u subotu uveče.

Izraelski pevač Kobi Marimi pokušaće da sledi prošlogodišnju pobednicu Netu Barzilai, navode izraelski mediji, ali dodaju da će mu to teško poći za rukom.

Najveće šanse da pobedi, 21 procenata, ima Holandjanin Dankan Lorens, a sledi takmičar iz Švedske Džon Lundvik sa 15, pa predstavnica Francuske Bilal Hasani (12), Sergej Lazarev iz Rusije (9) i Čingiz iz Azerbejdžana (7).

Svi ostali, kako se predvidja, imaju pet procenata ili manje šanse za pobedu.

Izrael je domaćin takmičenja nakon pobede Nete Barzilai na Evrosongu u Portugalu 2018. godine.

Nad nadmetanjem se nadvila senka sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremista prošlog vikenda.

Na meti raketnih napada iz Gaze bili su i izraelski gradovi poput Rehovata samo dva dvadesetak kilometara udaljenog od Tel Aviva.

Prekid vatre je stupio na snagu u prošli ponedeljak posle dva dana sukoba kakvi se ne pamte od rata izraelske vojske i Hamasa 2014. godine.

Od nadmetanja medjutim niko nije odustao i pored jakog pritiska aktivista medjunarodnog pokreta bojkota, odustajanja i sankcija protiv Izraela zbog odnosa prema Palestincima.

Ipak da li zbog nedavno raketiranja, poziva na bojkot ili previsokih cena karata i putovanja za neke Evropljane, Udruženje hotela u Tel Avivu je reklo da je nadmetanje privuklo mnogo manje  posetilaca nego što se očekivalo.

Direktor udruženja Oded Grofman je procenio da će u hotelima odsesti oko 5.000 gostiju, što je mnogo manje od predvidjanja da će ih biti oko 15.000.

Portugal je tvrdio da je prošlogodišnji Evrosong u Lisabonu privukao 90.000 ljudi, navodi AP.

Ipak sinoć su učesnici osmehivali na ekstravagantnom i očaravajućem otvaranju, pevačice u dugim balskim haljinama, šljokicama od glave do pete, vrtoglavo visokim potpeticama, perju i koži.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai, a pevali su Orna i Moše Dac koji su predstavljali Izrael na Evroviziji 1991. godine.

Prošlogodišnja pobednica se pojavila sa tri pomoćnice koje su držale dug šlep njene bele haljine.

Za večeras je predvidjena kostimirana proba i to je prvi dogadjaj za koji su  se karte prodavale.

U nedelju popodne bilo je još 2.000 karata za tu probu. Za veliko finale karte su prodate za nekoliko sati.

Izrael, domaćin ovogodišnje Evrovizije, nastojao je da iskoristi izuzetno popularno takmičenje da se predstavi kao tolerantna i kosmopolitska zemlja.

Poznavaoci prilika poput Džona Kenedija Oukonora, autora zvanične istorije Evrovizije, ocenjuju da  postoji više kontroverzi u vezi s izraelskim takmičenjim nego ranije, preneo je AP.

U očekivanju da tako bude, organizatori su odlučili da se takmičnje održi u Tel Avivu, a ne u spornom konzervativnom Jerusalimu.

Mnogi umetnici predvodjeni bivšim frontmenom Pink Flojda Rodžerom Votersom potpisali su pismo apelujući da Evrosong bude organizovan negde drugde.

Ono što povećava napetost je činjenica da se takmičenje podudara sa danom u kojem Palestinci obeležavaju godišnjicu svoje Nakbe (katastrofe) kada su ih stotine hiljada morale da pobegnu ili su oterane u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.