AAA

SCENA | 15.05.2019 10:35 > 15.05 10:35

Nevena Božović medju prvih deset finalista na Evrosongu


Predstavnici deset zemlja od ukupno 17 plasirali su se u Tel Avivu u finale takmičenja za pesmu Evrovizije, a medju njima i Nevena Božović iz Srbije.

Ostali finalisti su pevači iz Grčke, Belorusije, Kipra, Estonije, Češke, Australije, San Marina, Slovenije i Islanda, a eliminisani su Poljska, Belgija, Crna Gora, Finska, Madjarska, Gruzija i Portugal.
Ljubitelji Evrovizije mogli su da glasaju ako su iz jedne od 17 zemalja učesnica polufinala.

Glasali su sinoć i gledaoci iz Izraela, Francuske i Španije, a u drugom polufinalu će moći da glasaju gledaoci iz Velike Britanije, Nemačke i Italije. Žiri profesionalnih muzičara takodje je glasao.

Takozvanih "pet velikih", Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija, automatski su ušli u veliko finale jer su dali najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuznoj uniji.

Zbog velikog broja takmičara održavaju se dva polufinala, a drugo će se održati u četvrtak uveče. Tada će od 18 takmičara za finale, koje će se održati u subotu uveče biti, odabrano ponovo 10 takmičara i ukupan broj finalista biće 26.

Prošlogoišnja pobednica izraelska pevačica Neta Barzilai otvorila je jučeranje nadmetanje posebnom verzijom njene pobedničke pesme "Toy".

Ona je pobedila u Lisabonu i zbog toga je Izrael domaćin ovogodišnjeg takmičenja. Dana Internacional koja je pobedila 1998. pevala je na kraju jučerašnjeg nadmetanja koje su vodili super model Bar Rafaeli, Erez Tal i Asi Azar.

"Ne mogu da verujem da je Evrovizija u Tel Avivu. Imala sam neverovatnu godinu, bili ste neverovatni prema meni, dobrodošli u Izrael", rekla je Neta Barzilai.

Netu će pokušati da sledi Kobi Marimi, ali kladionačari nažalost predvidjaju da će on osvojiti tek 25. mesto, navode izraelski mediji.

Izrael je utrošio 5,6 miliona dolara za bezbednost, što je mnogo više nego ranijih godina kada je u dva navrata bio domaćin ovog takmičenja, rekla je Šaron Ben David, portparolka izraelskog javnog servisa Kan.

Desetine hiljada policajaca je angažovano da se brine o miru i redu tokom nedelje Evrovizije.

U medjuvremenu je na najavljeno gostovanje na Evroviziji stigla pop ikona Madona, koja je prethodno saopštila da nikada neće prestati da se bavi muzikom da bi udovoljila nečijem političkom planu.

Ona je doputovala na medjunarodni aerodrom Ben Gurion u privatnom avionu, na glavi je imala šešir velikog oboda što je sprečilo fotografe da joj vide lice, a odsela je u Hotelu Dan gde je navodno zauzela čitav peti sprat.

Medjunarodni pokret bojkota protiv Izraela koji predvode Palestinci apelovao je na umetnike da bojktotuju Evrovizju u Tel Avivu, ali niko nije odustao od nadmetanja.

U Izraelu su se jevrejski vernici protivili što će se finale održati neposredno po završetku jevrejskog dana odmora šabata što znači da će proba biti dok šabat još traje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je medjutim ocenio da to nije bitno jer većina učesnika nisu Jevreji.

Izrael se godinu dana pripremao za popularni Evrosong, koji se smatra najvećim nadmetanjem pevača u svetu. Takmičenje je održano u poletnoj atmosferi u kongresnom centru Tel Aviv Expo. Hiljade ljudi je posmtralo nadmetanje mašući zastavama o podržavajći takmičare.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.