AAA

SCENA | 20.06.2020 18:20 > 20.06 18:20

U Francuskoj sutra proslava Dana muzike


U Francuskoj će sutra biti obeležen Svetski dan muzike koji je od 1982. postao veliki dogadjaj u zemlji ali će ove godine zbog epidemije korona virusa koncerti biti virtuelni ili sa manjem brojem ljudi kako bi se poštovale sanitarne mere, preneli su tamošnji mediji.

Francusko Ministarstvo kulture saopštilo je da su koncerti dozvoljeni samo na mestima koja su dobila odobrenje tako da se umetnici pozivaju da izbegavaju "spontane koncerte" na ulicama.
Ove godine će manji koncerti i muzički nastupi biti organizovani ispred nekoliko bolnica na širem području Parizu i u velikim velikim gradovima u čast medicinskom osoblju koji je bio na prvoj liniji fronta tokom epidemije.

Francuski mediji prenose da će verovatno glavni dogadjaj biti onlajn nastup poznatog muzičara Žan-Mišela Žara (Jean-Michel Jarre).

Žar će iz svog studija sutra u 20.30 imati nastup koji je nazvao "Zajedno sami". Koncert će se uživo prenositi na Žarovom kanalu na Jutjubu (YouTube) i stranici Fejsbuka francuskog Ministarstva kulture.

Prvi Svetski dan muzike ogranozovan je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada se organizuje svake godine 21. juna, na prvi dan leta.

U Francuskoj, koja je inicirala tu proslavu (Fete de la Musique), muzičari profesionalni i amateri obično pored koncerata, izlaze sa instrumentima na ulicu i besplatno nastupaju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.