AAA

SCENA | 15.10.2020 20:25 > 15.10 21:18

Uručena godišnja nagrada Muzikološkog društva Srbije


Novoustanovljena godišnja nagrada Muzikološkog društva Srbije za izuzetan doprinos muzikologiji "Stana Djurić-Klajn" uručena je danas muzikološkinjama prof.dr. Mirjani Veselinović-Hofman i dr. Meliti Milin.

Odlukom komisije ove godine dodeljene su dve nagrade Mirjani Veselinović-Hofman za ukupan dugogodišnji doprinos srpskoj muzikologiji i Meliti Milin za knjigu "Ljubica Marić: komponovanje kao graditeljski čin", u izdanju Muzikološkog instituta SANU.
Nagrade su uručene u Galeriji Kolarčeve zadužbine, a u okviru svečanosti pijanistkinja Natalija Mladenović izvela je kompozicije tri srpske kompozotorke Isidore Žebeljan, Ivane Stefanović i Ljubice Marić.

S obzirom na ograničen broj posetilaca zbog pandemije, uručenje nagrada i muzički program direktno su emitovani na fejsbuk stranici Muzikološkog društva Srbije.

Stana Djurić-Klajn (1905-1986) je bila prva muzikološkinja u Srbiji, poznata po svojoj svestranosti. Svojim radovima je posebno doprinela utemeljenju i razvoju muzičke istoriografije i leksikografije u Srbiji. Bila je pedagog, muzički kritičar,urednica muzičkih časopisa i nastupala je kao pijanistkinja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.