AAA

SCENA | 24.12.2020 15:10 > 24.12 15:26

Preminuo virtuozni violinista Ivri Gitlis

 Svetski poznati izraelski virtuozni violinista Ivri Gitlis koji je nastupao sa najvećim orkestrima, preminuo je danas u Parizu u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Gitlis, koji je bio ambasador dobre volje Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), imao je posebno mesto u svetu klasične muzike. Bio je poznat po ponekad netipičnim interpretacijama repertoara, a voleo je da unosi elemente džeza i ciganske muzike.
Bio je prvi izraelski umetnik koji je nastupio u Sovjetskom savezu 1955. godine, osnivač je nekoliko festivala i vatreni branilac izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Rodjen je 1922. u Haifi u Izraelu, prvi koncert je održao s deset godina, a već s 13 osvojio je prvu nagradu Pariskog konzervatorijuma. Pošto je diplomirao, nastavio je školovanje kod Žorža Eneskua i Žaka Tiboa.

Po izbijanju Drugog svetskog rata radio je u britanskoj fabrici oružja, a kasnije i u zabavljačkoj jedinici britanske vojske.

Gitlis je imao običaj da svira nepomično i zatvorenih očiju. Njegova violina je Stradivarius iz 1713. koju je nabavio 1964. godine.

Nastupao je s većinom vodećih orkestara, medju kojima su Njujorška, Berlinska, Bečka, Filadelfijska i Izraelska filharmonija.

U Beogradu je nastupio u novembru 2008. godine, u pratnji orkestra Beogradske filharmonije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.