AAA

SCENA | 05.01.2022 13:30 > 05.01 13:33

Exit: Satorijeva Čuda Vinčanske kulture premijerno na Expo 2020 Dubai

  • Foto: EXIT FESTIVAL
  • Foto: EXIT FESTIVAL

Exit, jedan od najboljih svetskih festivala i Nacionalna platforma "Srbija stvara" dovode na Expo 2020 Dubai jednog od vodećih izvodjača iz Amsterdama – Satorija, koji će na Svetskoj izložbi nastupiti 14. januara.

U saradnji sa najistaknutijim muzičarima iz domena tradicionalne muzike Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia, Esma Redžepova (post mortem) i drugi, Satori će priču o fascinantnom nasledju neolitske Vinčanske kulture predstaviti kroz jedinstvenu audio, vizuelnu i umetničku formu, saopštio je danas Exit.
Iako je rodjen i živi u Holandiji, Satorijevo pravo ime je Djordje Petrović, što jasno ukazuje na srpsko poreklo njegovog oca, dok mu je majka iz Južne Afrike, navodi se u saopštenju.

"Izuzetno mi je drago što mi je ponudjeno da nastupim na Svetskoj izložbi u Dubaiju i na artistički način ’predstavljam’ Srbiju, zemlju mojih korena", rekao je Satori.

On je napomenuo da, iako uskoro objavljuje novi album, u Dubai dolazi s jednim potpuno drugačijim projektom, te da će predstavi muziku inspirisanu Vinčanskom kulturom i zvukovima Srbije i Balkana.

"Nastup na Expo-u, najprestižnijoj smotri svetskih dostignuća, za mene je velika čast i na fantastičan način započinje 2022", rekao je Satori.

U saopštenju je navedeno da je Satorijev nastup inspirisan motivima nasledja Vinčanske kulture koja je, kako je ukazano, " zauvek promenila način na koji ljudi žive."

"Upalila je iskru najrevolucionarnijih ideja na svetu – otkriće prvih gradova, eksploziju inovacija i kreativnosti, dovela je do začetaka trgovine i predstavljala primer mirne koegzistencije u okviru zajednica, što je promenilo pravac razvoja čitavog čovečanstva", dodao je Exit.

Ukazano je da Satori inspiraciju crpi iz tradicionalne i duhovne muzike čitavog sveta, dok, kako je navedeno, "kombinuje beskrajne mešavine zavodljivog transa elektronske muzike i zemaljskih tonova koji pomeraju granice percepcije ljudskog uma".

"Njegova muzika, medjutim, nije definisana nijednim žanrom. Satori je tu da zadovolji svakog meditativnog ljubitelja muzike i da ga pozove na duhovno putovanje kroz svoj beskrajni zvučni vrt", naveo je Exit.

Ističe se i da je Satori umetnik koji stoji iza instrumenta – od klavira, kore i kalimbe, pa sve do gitare u kombinaciji sa dubljim oblikom elektronske muzike.

Navedeno je i da je ovog leta oduševio publiku na prepunoj Glavnoj bini Exita, prvog velikog festivala na svetu koji je održan nakon pandemije.

"Sada njegov zadivljujući nastup stiže na Expo 2020, što će biti prva stanica velike globalne turneje na kojoj će publici, osim novog albuma, preneti njegov umetnički doživljaj i imaginaciju poruka o Vinčanskoj kulturi", naveo je Exit.

Satorijev nastup na Dubai Millenium Amphitheatre-u, u sklopu Expo Late Night festivala svetske izložbe Expo 2020 Dubai biće održan u petak, 14. januara u 21:15 po lokalnom vremenu.

Informacije o ulaznicama dostupne su na zvaničnim stranicama Expo 2020 Dubai.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.