AAA

SCENA | 30.06.2022 09:00 > 30.06 09:00

Sutra počinje 56. medjunarodni festival džeza u Montreu

Posle dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, u švajcarskom gradu Montreu sutra počinje 56. izdanje medjunarodnog festivala džeza na kojem obično gostuju i muzičari koji se ne bavi tom vrstom muzike.

Festival će otvoriti grupa A-Ha, a do 16. jula očekuju se nastupi Herbija Henkoka, Nika Kejva, Džona Meklafina, Džefa Beka, Dajane Ros, Ibrahima Malufa, Van Morisona, Džona Ledženda i Bjork, koja će nastupati sa simfonijskim orkestrom iz Lozane, navodi se na sajtu organizatora festivala.
Festival u Montreu ima tradiciju s nezaboravnim nastupima kao što je koncert Nine Simone 1976. ili Majlsa Dejvisa 1991. godine.

Organizatori festivala su naveli da ta muzička manifesticja ima "svoj duh, filozofiju i korene u džezu" ali su pozvani svi koji se bave i drugim muzičkim žanrom.

Ne festivalu su nastupale legende svetske muzike, kao što su pored Majlsa Dejvisa, Nine Simone i Prinsa, bili izmedju ostalih Dejvid Bouvi, Karlos Santana, Bi Bi King, Frenk Zapa, Leonard Koen, Ela Ficdžerald, Areta Frenklin i Piter Toš.

Festival je otvoren za muzičke inovacije i improvizacije zbog čega neke poznate pesme na festivalu budu izvedene drugačije, sa primesama džeza, soula ili bluza.

Festival u Montreu je drugi najveći medjunarodni festival džeza, posle festivala u Montrealu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.