AAA

SCENA | 21.07.2022 14:55 > 21.07 17:08

'Prti Bee gee' peti put na EXIT-u (VIDEO)


Kiša, prašina i Hip hop-fank sastav 'Prti Bee gee' obeležili su drugi dan EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrdjavi i tako proslavili 22 godine postojanja svoje grupe.

To je peti nastup gupe 'Prti Bee gee' na punom Fusion stage-u EXIT festivala, sada već u legendarnom terminu od četiri ujutru.

"Uvek nam daju ovaj kažnjeni termin tj. za kažnjenike od četiri ujutru. Mi pitamo:Jel može nekad ranije mi imamo po četrdeset i nešto hiljada godina?"

Na pitanje sa kim bi Prti Bee Gee voleo da saradjuje na internacionalnoj hip hop sceni, Mikri odgovara:

"Sad bi ja mogao da maštam o Deathrow-u izvodjačima, jer ipak je to era koja je mene najviše oduševila u okviru hip hop kulture. Ko bi mogao Doktor Dre-a (Dr.Dre) ili Di džej Premiera (DJ Premier) da odbije? Iz fank miljea, ne bismo mogli da odbijemo Džordža Klintona (George Clinton). Džordž je lik koji je indirektno napravio Vest kost (West Coast) hip hop zvuk".

Do prvog pojavljivanja u javnosti i na radiju SKC-a grupa je došla zahvaljujući podršci Beogradskog sindikata. Prva pesma "Pajp", puštena je na radiju SKC 2001. godine, a ubrzo su za "One Records" snimili i svoj prvi album "Grejtest hits" (2002. godine). U medjuvremenu, ova grupa je objavila još pet albuma.

Govoreći o počecima, Nikola Jelić podsetio se i preminulog frontmena grupe Davora Bobića Moskrija koji je ostavio veliki uticaj na dalji razvoj njihove grupe.

"Retko ko bi mogao da bude Moskri. Da sve to očekuje od tebe, da si uvek iznad umno, da uvek na performansu daš tvoje telo rokenrolu do crkavanja i mislim da je on tu uradio posao besprekorno".

Na kraju prethodne decenije, žanr rep muzike je doživeo svoju transformaciju u zvuku. Trep kultura je postala dominantan žanr u Srbiji i Evropi, a Jelić je rekao da su parametri ove vrste muzike davno postavljeni i da je on kao umetnik tu činjenicu prihvatio.

"U današnje vreme muzički pravci se nekako korporativno nameću i traju listopadno. Ako se trep održi, mislim da će on tek dobiti svoj vrhunac".

Na pitanje šta bi poručio mladima koji bi voleli da se bave hip hop muzikom, Nikola Jelić kaže:

"Ako malo imaju osećaja da to valja, treba da budu uporni. Pogotovo na ovom ovde malom tržištu, niko ti ne garantuje da ćeš postaviti kultni status i da ćeš od svojih načela živeti i prehranjivati porodicu, plaćati račune i sl. U današnjem sistemu, na velikim tržištima, treba imati dosta sreće, a pogotovo ovde".

Na nekim od narednih izdanja EXIT festivala, Nikola bi voleo da vidi Butsi Kolinsa (Bootsy Collins) i slične ikone fank muzike.

"Nadam se da će i festivali biti razumni za takve stvari, da ne jure samo neke trendi, finansijske benefite".

Na nastupu EXIT festivala, grupa "Prti Bee gee" do ranih jutarnjih časova izvodila je pesme sa svog novog albuma koji nosi naziv "Pet plus jedan".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.