AAA

SCENA | 23.08.2022 11:15 > 23.08 11:21

Zvuci džeza i ovog avgusta na Niškoj tvrdjavi (FOTO/VIDEO)


Ljubitelji džeza i ovog avgusta okupili su se na Nišvil džez festivalu, najposećenijem džez festivalu jugoistočne Evrope.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorila je džez i soul pevačica Beti Djordjević kojoj je uručena nagrada za životno delo, priznanje koje Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.
"Nagrada za životno delo, pa to samo po sebi toliko veličanstveno zvuči", rekla je Djordjević.

Umetnica koja je pet decenija na džez sceni, kaže da nije očekivala ovakvo priznanje.

"Ako sam odabrana, eto šta mogu reći, hvala do neba. Čovek ima neke svoje ukuse u nečemu čime se bavi i nekog integriteta u tome To je način života. Muzika i baviti se džezom, to je filozofija života", dodala je.

Tokom 10 dana festivala nastupilo je više od 850 umetnika koji su na 15 scena izveli preko 250 programa, rekla nam je PR festivala Branislava Jovanović.

"Iako glavni program Nišvil džez festivala na glavnoj muzičkoj sceni traje četiri dana, od 11. do 14. avgusta, čitav festival počeo je još 5. avgusta Nišvil džez teatarskim festivalom internacionalnog karaktera i takmičarskog tipa. Ove godine je nagradu za najbolju predstavu dobio ansambl koji je odigrao "Balkan bordelo", u koprodukciji Beograda, Njujorka i Prištine. Dosta je pratećeg programa, ne samo muzičkog već je tu i drugih oblika umetnosti poput stripa, izložbi fotografije, filmski program."

Nišvil od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje prefinjen muzički ukus pojedinaca.

Koncept festivala je, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a posebno Balkana.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.