AAA

SCENA | 23.11.2022 20:00 > 23.11 20:02

Umro Vilko Džonson, legendarni gitarista grupe Doktor Filgud

Gitarista britanskog bluz benda Doktor Filgud (Dr Feelgood), Vilko Džonson (Wilco Johnson) čija je karijera neočekivano uskrsnula uprkos tome što mu je utvrđen rak u krajnjoj, smrtonosnoj fazi, preminuo je u 75 godini, saopšteno je danas preko njegovih profila na društvenim mrežama.

Kako se navodi u saopštenju, sročenom u ime Džonsonove porodice, slavni gitarista je umro u ponedeljak uveče u svojoj kući na jugoistoku Engleske.
Vilko Džonson se rodio 1947. godine kao Džon Vilikinson (John Wilkinson), odrastao je u industrijskom gradu Kanvi Ajlend na estuarskom ušću reke Temze. Studirao je anglosaksonsku književnost i radio kao nastavnik pre no što je 1971. godine sa lokalnim prijateljima formirao grupu Doktor Filgud.

Bend, koji je svirao bluz i ar-and-bi, delovao je sedamdesetih godina prošlog veka staromodno u poređenju sa tada izuzetno popularnim glem-rokerima i progresivnim rokerima, a i jeftino, jednostavno odevanje njegovih članova drastično je odudaralo od stilske živopisne konkurencije. Ali ono po čemu su se Doktor Filgud isticali bio je Džonsonov žestoki, intenzivni način sviranja gitare nalik na kratke rafale.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.