AAA

SCENA | 01.12.2022 00:10 > 01.12 00:14

Umrla Kristin Mek Vi, klavijaturistkinja i pevačica grupe Flitvud Mek


Kristin Mek Vi (Christine McVie), članica grupe Flitvud Mek (Fleetwood Mac) koja je napisala i otpevala neke od njihovih najčuvenijih pesama, poput "Little Lies", Don't Stop", "Everywhere", "Say You Love Me", "Hold Me", "Over Your Head" i "Songbird", preminula je u 79 godini, saopštila je večeras njena porodica, a prenose Bi-Bi-Si (BBC) i drugi svetski mediji.

Kako se u saopštenju navodi, Kristin Mek Vi je mirno preminula u bolnici, u prisustvu članova porodice, i dodaje se: "Želeli bismo da svi drže Kristinu u svojim srcima i da se sećaju života tog neverovatnog ljudskog bića i poštovane muzičarke koja je uživala opštu ljubav".
Ova kantautorka, pevačica i klavijaturistkinja, rođena 1943. godine u gradu But na severozapadu Engleske, bila je 36 godina članica Flitvud Meka, jednog od najčuvenijih rok i pop bendova svih vremena. Napustila ga je 1998. godine, pa se vratila u njega 2014. godine.

Rođena je kao Kristin Perfekt (Christine Perfect), i pre Flitvud Meka bila je članica bluz grupe Čiken Šek (Chicken Shack), a njen autentično bluzerski glas, po kojem je bila naširoko prepoznavana, krasi najveći hit ovog benda "I'd Rather Go Blind", koji je obrada standarda Ete Džejms (Etta James).

Pošto je upoznala Džona Mek Vija (John McVie), basistu tada već veoma popularnih Flitvud Mek, Kristin Perfekt je napustila Čiken Šek i 1970. godine se pridružila bendu u kojem je svirao njen suprug.

Flitvud Mek je u to vreme bio u krizi identiteta. Bluz i hard rok bend koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka imao ogromne hitove poput "Albatross", "Man Of The World", "Oh Well", "Black Magic Woman", "The Green Manalishi" i "Need Your Love So Bad" izgubio je ključne članove, gitariste Pitera Grina (Peter Green) i Džeremija Spensera (Jeremy Spencer).

Prvih pet godina boravka Kristin Perfekt sada Kristin Mek Vi u Flitvud Meku proteklo je bez velikih uspeha, uz samo jedan iole tiražniji album "Bare Trees" (1972) sa kojeg je verovatno najpoznatija pesma bila "Spare Me A Little Of Your Love", koju je napisala i otpevala upravo ona.

Kolo sreće se okrenulo 1975. godine, kada je u bend došao ljubavno-kompozitorski dvojac Lindzi Bakingem (Lindsay Backingham) i Stivi Niks (Stevie Nicks), i Flitvud Mek je odjednom sa albumom "Fleetwood Mac" (1975) ponovo postao veliko, tiražno ime sa velikim hitovima kao što su "Over Your Head", "Say You Love Me" i "Rhiannon".

Uspeh koji je taj album postigao nije bio ništa u poređenju sa kolosalnim uspehom narednog albuma "Rumours" (1977), koji je postao jedan od najprodavanijih u istoriji rok muzike: otišao je u više od 40 miliona primeraka. A tematiku te čuvene ploče nadahnuo je gotovo istovremeni raspad dve ljubavne veze koje su činile njegovu kičmu: one između Kristin i Džona Mek Vija i one između Lindzija Bakingema i Stivi Niks.

Haos u privatnim životima članova i njihovi turbulentni odnosi nisu se odrazili na njihovo stvaralaštvo i vernost bendu koji ih je povezivao. Ista postava koja je napravila "Fleetwood Mac" i "Rumours" napravila je još jedan veliki hit album "Tusk" (1979), nešto manje uspeli "Mirage" (1982) da bi 1987. godine ponovo objavila ogroman bestseler, album "Tango In The Night" (1987) na kojem su najveći hitovi bili "Little Lies" i "Everywhere", iz pera Kristin Mek Vi.

Posle "Tango In The Night", postava koja je snimila albume od 1975. do 1987. godine počela da se osipa, povremeno se okupljala za specijalne prilike kao što je nastup na inauguraciji predsednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton), a članovi koji su održavali bend nisu uspeli da snime iole prodavani album, pa se Kristin Mek Vi 1998. godine povukla iz njega.

Vratila se u postavu 2014. godine, u kojoj je ostala do kraja života.

Ostali članovi benda su povodom njene smrti izdali sledeće saopštenje: "Tako smo srećni što smo živote proveli sa njom. Pojedinačno i zajednički, voleli smo Kristin duboko i zahvalni smo joj na čudesnim sećanjima koje imamo. Veoma će nam nedostajati".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.