AAA

SCENA | 17.03.2023 08:30 > 17.03 08:31

Lu Rid, njujorška rok legenda... i obožavalac taj čija

Lu Rid (Lou Reed), koji je preminuo pre deset godina, njujorška je rok legenda i pesnik, ali je bio i ljubitelj taj čija, o čemu je započeo knjigu koju je nedavno završila i objavila njegova supruga.

"On je to započeo, mi smo hteli da završimo", rekla je za Frans pres američka umetnica i muzičarka Lori Anderson (Laurie), koja je bila njegova partnerka i treća supruga tokom 20 godina.
Umetnica je bila uz supruga do njegove smrti 2013. godine, u 71. godini.

Knjiga "The Art of the Straight Line" objedinjuje misli, razgovore i meditacije vođe njujorškog benda "Velvet Underground" poznatog po avangardnom i poetskom roku.

U knjizi se nalaze priče o 30 godina bavljenja taj čijem, koji se često opisuje kao spora gimnastika koja ublažava stres i anksioznost. Knjiga svedoči o drugim stranama ličnosti muzičara, rođenog u martu 1942. u Bruklinu, a koji je umro u oktobru 2013. posle komplikacija od transplantacije jetre.

Rid je sa svojim bendom bacio rokenrol u svet savremene grafičke umetnosti a tekstovi su bili iz stvarnog života kroz drogu i seks.

Album "The Velvet Underground and Nico", objavljen 1967. u produkciji Endija Vorhola (Andy Warhol), kombinovao je pop art, sa čuvenom bananom na omotu ploče, i avangardni zvuk.

Od 1970. Rid je išao solo sa brojnim hitovima, kao što je ""Walk on the Wild Side"(1972), u produkciji takođe velikog umetnika Dejvida Bouvija (David Bowie).

"Želim moć i milost koju nikada nisam imao priliku da naučim. Taj či te povezuje sa nevidljivom silom, univerzumom. To menja tvoju energiju i tvoj duh", rekao je Rid, sledbenik meditacije.

Roker je dugo radio sa majstorom Ren Guang Jijem, učeći i vežbajući po nekoliko sati dnevno kada nije svirao.

Prema rečima Lori Anderson, Rid je počeo da vežba taj či 1980-ih kao zavisnik od droge, posebno od heroina, a čemu je napisao pesmu "Heroin".

Rid nije bila jedina rok zvezda koja je praktikovala tu staru veštinu.

Njegova udovica se seća da je videla članove grupe "Metalika" (Metallica) kako rade taj či sa Ridom tokom njihove saradnje na albumu "Lulu" 2011. godine.

Tada 20 godina stariji od kalifornijskih hard-rok muzičara, "Lu je bio kao njihov velemajstor i mudrac", rekla je Lori Anderson.

Umetnica, koja sada ima 75 godina, rekla je da sanja da Luovo delo učini dostupnim široj javnosti i dodala da je zbog toga dovršila i objavila knjigu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.