AAA

SCENA | 10.05.2017 10:40 > 10.05 11:10

Damir Imamović i Sevdah Takht u nedelju u Novom Sadu (VIDEO)

Jedan od istaknutijih autora savremenih sevdalinki Damir Imamović i Sevdah Takht nastupiće u Novom Sadu u nedelju, 14. maja, saopštio je klub "Reset", u kojem će se koncert i održati i koji se nalazi u Sremskoj Kamenici.

Muziku Damira Imamovića i njegovog Sevdah Takht benda karakteriše "novi sevdah", odnosno spoj sevdaha sa džezom, bluzom i drugim muzičkim žanrovima.

Imamović potiče iz poznate sarajevske muzičke porodice i unuk je čuvenog i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdalinki Zaima Imamovića (1920-1994). I njegov otac Nedžad je pevač sevdalinki.

Muzičkom talasu "novog sevdaha", pored Damira Imamovića, pripadaju i "Mostar Sevdah Reunion", Amira Medunjanin, Božo Vrećo, "Divanhana".

Muzički kritičari su pisali da su Damir Imamović i Sevdah Takht "sevdalinku ogrnuli u novo ruho", dok su istovremeno uspeli da na najlepši način sačuvaju izvornost i tradiciju, o čemu svedoči i njihov novi album "Dvojka".

Oni gaje originalan i istraživački pristup sevdahu, kojim stalno pomeraju granice, a ujedno i ruše tabue vezane za tradicionalnu bosansku kulturu, navodi se u kritikama.

Londonski Gardijan (Guardian) Imamovićevu muziku okarakterisao je kao "novi pogled na balkanski bluz", a američki "Hafington post" (Huffington Post) kao "kralja sevdah muzike".

Pored muzike, Damir Imamović se bavi i vodjenjem radionice "Sevdah Lab", koju on sam naziva "putujućom laboratorijom sevdaha" i u kojoj izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.

Bavi se i produkcijom albuma bosanskih sazlija, odnosno onih koji sviraju na tradicionalnom narodnom žičanom instrumentu koji se zove saz.

Damir Imamović rodjen je 1978. godine u Sarajevu, a muzici se posvetio nakon studija filozofije. Autor je i knjige "Sevdah".

Predgrupa na koncertu biće "Duo Skica", čija je autorska muzika inspirisana prošlošću.

Broj karata je ograničen, a one se mogu rezervisati pozivom na broj 064 880 74 00, saopštili su iz kluba "Reset".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.