AAA

SCENA | 01.06.2017 17:50 > 01.06 18:08

AFP: I posle 50 godine album Sgt. Peppers i dalje revolucionaran (VIDEO)

Pedeset godine posle izdavanje albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" legendarnih "Bitlsa", taj album i dalje predstavlja glavnu prekretnicu u svetskoj pop muzici, ocenila je danas agencija Frans pres.

Osmi studijski album grupe koji je u Velikoj Britaniji izašao 26. maja 1967. a 2. juna iste godine u SAD, smatra se prvim albumom sa pop konceptom, mada se provlače i elementi džeza i klasične muzike.

Časopis Roling stoun ga smatra najboljim rok albumom svih vremena, iako sadrži elemente muzičkog eksperimentisanja "Bitlsa".

Član grupe Pol Makartni je nedavno rekao da su im tada govorili da će bend tim albumom izgubiti većinu obožavaoca.

Ceo album vezuje jedna tema, što je tada bio svojevrsni presedan i time su "Bitlsi" postali tvorci takozvanog "koncept-albuma".

Glavni junak dotične priče je izvesni Bili Širs (koga, zahvaljujući činjenici da mu je pozajmio glas u pesmi "With a Little Help of My Friends", tumači Ringo Star) , koji nakon pompeznog nastupa orkestra "Kluba Usamljenih Srca Narednika Pepera" skromno najavljuje nastup više "usamljenih srca", tvrdeći da mu je nakon napornog dana dovoljna "mala pomoć prijatelja".

Potom, u narednim pesmama, bend komentariše razne egzistencijalne probleme od normalnog radnog dana (Good Morning, Good Morning), starosti (When I'm 64) do same smrti i problema oko nje (Lucy in the Sky With Diamond), čija početna slova reči, inače, daju naziv droge LSD.

Album zatvara nešto izmenjena verzija prve pesme, koja se nadovezuje na poslednju, "bis" pesmu "A Day in the Life".

Ceo album prate studijski pridodate ovacije publike i aplauzi.

Album je dobio pozitivnu kritiku čak i od kritičara klasične muzike, kada su Džon Lenon i Makartni uporedjeni sa Dmitrijem Šostakovičem i proglašeni najvećim kompozitorima u periodu posle Ludviga van Betovena.

Svetski je poznat i omot za album na kojem su članovi benda u gardijskim uniformama s duvačkim instrumentima i prvi put s brkovima i bradom.

Iza benda se nalazi gomila značajnih ljudi, medju kojima Merilin Monro, Albert Ajnštajn i Karl Marks. Ispod članova grupe je čuveni cvetni dekor s natpisom "The Beales".

Album je tada bio mamac za mnoge teoretičare zavere, tako ga neki smatraju i jednim od najmisterioznijih omota svih vremena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.