AAA

SCENA | 28.08.2017 08:40

Kedrik Lamar trijumfovao na dodeli MTV nagrada


Američki reper i tekstopisac Kendrik Lamar je osvojio najviše priznanja na dodeli muzičkih nagrada Em Ti Vi (MTV) u nedelju uveče u Kaliforniji, a ceremoniju su obeležili emotivni nastupi i politički momenti.

Lamarov singl "Humble" je osvojio šest priznanja, medju kojima su nagrade za najbolji muzički video, za hip-hop video, režiju i video efekte.

Reper je na sceni izveo singlove "Humble" i "DNA", uz pratnju nindža koje su igrale pored vatre, ali je drugi reper ipak imao nastup za pamćenje.

Američki reper Lodžik (Logic) dirnuo je publiku izvodjenjem svog inspirativnog singla "1-800-273-8255", nazvanog po telefonskoj liniji za sprečavanje samoubistava. Njemu se na bini pridružilo nekoliko osoba koje su pokušale da izvrše samoubistvo, kao i Lamar.

Refren pesme glasi: "Ne želim da živim, samo želim da danas umrem" i "Ja želim da ti živiš, nećeš danas umreti".

Izvodjači su se prisetili pevača grupe "Linkin park" Čestera Beningtona koji je u julu izvršio samoubistvo, kao i američkog muzičara Krisa Konela koji je iznenada preminuo u maju.

Veče su obeležili i politički momenti, a pažnja prisutnih je bila usmerena na nasilje tokom desničarskog skupa u Šarlotsvilu. Heder Hejer (32) je poginula kada je automobil uleteo u mirni skup protivnika rasizma i belih suprematista.

Ceremoniji dodele Em Ti Vi nagrada je prisustvola i njena majka. Ona se popela na binu i rekla da je pre samo 15 dana njena ćerka ubijena dok je protestovala protiv rasizma.

"Nedostaje mi, ali znam da je ona večeras ovde", kazala je majka nastradale žene, ukazujući na potrebu za borbom protiv rasizma.

Potomak generala SAD Roberta Edvarda Lija (1807-1870), a kasnije komandanta snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865), takodje je na ceremoniji govorio protiv suprematista. Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Robert Rrajt Li (Robert Wright Lee) osudio je nasilje u Šarlotsvilu, što je izazvalo aplauz publike u Kaliforniji. 

Dodeli nagrada su prisustvovali Kejti Peri (Katy Perry), Ed Širan (Sheeran), Majli Sajrus (Miley Cyrus), Vikend (the Weeknd), Lordi (Lorde), Šon Mendes (Shawn), Fift harmoni (Fifth Harmony) i Trti sekonds to Mars (Thirty Seconds to Mars).

Širan je osvojio nagradu za umetnika godine, novoj kategoriji uvedenoj umesto najboljeg muškog i ženskog video. On je na bini izveo svoj hit "Shape of You".

Lil Uzi Vert osvojio je priznanje za pesmu leta "XO Tour Life".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.