AAA

SCENA | 14.01.2018 15:15 > 15.01 11:37

Rokenrol u kandžama interneta (VIDEO)


U Srbiji je objavljeno i drugo izdanje knjige "Rokenrol u kandžama interneta 2", u kojoj Branislav Lokner i Predrag Jovanović pišu o uticaju interneta na promociju muzike za razliku od "starih medija", i o aktivnosti na internetu legendarnih i novih muzičara.

Ta knjiga je vidjenje četiri generacije rok kulture, sastava, bendova, izvodjača i njihovo snalaženje u novonastaloj situaciji, od 2000. goine naovamo, gde promocija putem interneta preuzima primat, rekao je Lonkner u intervjuu za agenciju Beta.

U knjizi muzičari "govore kako vide svoju karijeru, da li se odnose sa nekim sentimentom prema starim vremenima, da li se snalaze u novim vremenima i svi su dali neko svoje vidjenje".

Lokner je dodao da su za dve godine objavljene dve knjige "Rokenrol u kandžama interneta", sa ukupno 106 aktera domaće muzičke scene.

"Prvobitna ideja je bila da se anketiraju samo bendovi iz Beograda, Niša, Novog Sada, ali na tom putu otkriven je bend iz Aradca kraj Zrenjanina, kao i scena Novog Pazara", rekao je Jovanović.

Lokner je napisao kratak istorijat karijera muzičara i bendova, od njihovog osnivanja do danas, dok je Predrag Jovanović vodio intervjue sa muzičarima.

"Činjenica je da su svi akteri koji se pojavljuju u knjizi, a verujem da je kompletno takva situacija s domaćom scenom i generalno gledano u regionu, svesni su da promocija putem interneta za segmente kulture, subkulture, sem kada je u pitanju estrada i politička estrada, da je centralni mediji i dalje televizija, znaju da je promocija preko interneta glavna i znaju šta je najvažnije za njihovu karijeru", objasnio je Lokner.

Mali broj muzičara koji su bili popularni od 1970-tih, ima nek sete prema "starim vremenima", a ipak svesni sadašnjeg, "novog vremena".

"Legendarni gitarista grupe Smak Radomir Mihajlović Točak, najbolji je primer starije generacije koji je najbolje od svih, iz svih generacija, svih muzičara, shvata psihologiju interneta, promociju putem interneta, strukturu interneta", rekao je Lokner.

Autor knjige "Rokenrol u kandžama interneta" Predrag Jovanović se osvrnuo i na upotrebu internet platformi kao što je "Jutjub".

"Ako slušate muziku samo na Jutjubu, pa makar to bio i živi koncert, jednostavno nikada nećete imati tu emociju, nikada nećete imati taj dodir s bendom koji se nalazi na bini, i koji to prezentuje na jedan specifičan način samo tada, samo u tom trenutku, i nikada više", rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje da li je internet pomogao da se probiju i neki "loši muzičari", Lokner je rekao da je to realnost koju je donelo novo vreme.

"Ako se plasirate preko reklame, vaš kvalitet će pobediti izmedju onih koji su reklamno osvojili tržište", rekao je Jovanović.

Lonker i Jovanović planiraju da ove godine ili za sledećih petnaest do osamnaest meseci, objave još dve knjige razgovora s muzičarima iz Srbije, a planiraju i knjige o muzičarima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije.

Prva knjiga "Rokenrol u kandžama interneta", objavljena oktobra 2016, imala je do oktobra 2017. 35 promocija po Srbiji.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.