AAA

SCENA | 10.09.2018 10:50 > 10.09 10:53

Dvadesetak stranih umetnika bojkotovalo izraelski muzički festival (VIDEO)

Dvadesetak stranih umetnika, uključujući Lanu Del Rej, odustalo je u poslednjem trenutku od učešća na izraelskom muzičkom Festivalu Meteor pod pritiskom medjunarodne kampanje bojkota koju predvode Palestinci.
Odustajanje je potreslo izraelsku muzičku scenu i pretvorilo ovaj festival koji organizatori uporedjuju s Vudstokom u najnovije poprište sukoba izmedju Izraela i pokreta bojkota čiji je cilj okončanje vladavine Izraela nad Palestincima.

Organizatori bojkota tvrde da su postigli uspeh i da je to odraz rastućeg protivljenja politici Vlade Izraela.

Kampanja bojkota BDS pokrenuta je 2005. godine i poziva uz bojkot na povlačenje investiranja i sankcije protiv izraelskih kompanija, kulturnih institucija i univerziteta.

Aktivisti teže okončanju izraelske okupacije teritorija zauzetih u ratu 1967. godine i diskriminacije protiv izraelskih Arapa.

Uz to pozivaju na pravo povratka miliona palestinskih izbeglica i njihovih potomaka u domove predaka iz kojih su pobegli ili su oterani u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Oni se uporedjuju sa antiaparthejd pokretom u Južnoj Africi. Izrael tvrdi da je cilj zapravo delegitimizacija i uništenje te zemlje.

I dok je uticaj na ekonomiju Izraela skroman, kultura i obrazovanje su se pokazali kao lakša meta.

Svaki umetnik koji planira da nastupi u Izraelu može da da očekuje neku vrstu pritiska na društvenim mrežama da odustane.

Američka glumica Natali Portman, rodjena Izraelka, i pevačica Lord otkazale su pojavljivanje u jevrejskoj državi u poslednjim mesecima, a Del Rej se pridružila toj listi 31. avgusta.

Ona je na Tviteru objavila da odlaže dolazak dok ne bude mogla da nastupi i za izraelsku i palestinsku publiku.

Pevačica nominovana za nagradu Gremi nije otvoreno podržala bojkot a Portman je rekla da ga ne podržava.

Ipak mnogi drugi uključujući Aerosmit, Rolingstonse, Madonu, Džastina Timberlejka i Džastina Bibera su nastupili u Izraelu poslednjih godina.

O Meteor festivalu izraelsko Ministarstvo za strategiju je reklo da je "samo malo" muzičara odustalo i da su oni žrtve huškanja i mržnjom ispunjenog plana pokreta bojkota Izraela.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.