AAA

SCENA | 12.09.2018 12:05 > 12.09 12:13

Trio Balkan Strings na Petrovačkom džez festivalu (VIDEO)


Trio Balkanske žice (Trio Balkan Strings), koji izvodi originalnu instrumentalnu muziku u sintezi balkanskih elemenata, džeza i klasične muzike, nastupio je na Petrovačkom džez festivalu u Starom gradu u Budvi.

Trio je sa originalnom muzikom koja predstavlja fuziju srpske, romske, makedonske, rumunske, moldavske, bugarske, madjarske, mediteranske, grčke i orijentalne muzike nastupao na mnogim festivalima šim sveta.

Tokom 12. po redu Petrovačkog džez festivala održano je više od 40 koncerata, a direktor festivala Vinko Mihajlović rekao je da je festival produžen na 18 dana kako bi posetioci mogli duže da uživaju.

"Nadam se da su gledaoci uživali u ova dva grada, Petrovcu i Budvi, ali i u Kotoru. Mislim da smo sa ovih 40 koncerata pokazali da ovaj festival vredi. Nadamo se da ćemo ga iduće godine podužiti i na čitav septembar", kazao je Mihajlović.

On je kazao da je misija festivala da Petrovac bude džez grad.

"Naša misija je da ovo bude jedna džez destinacija. Ovo je period kada stranci dosta dolaze. Primetili smo da je u Petrovcu u hotelu Palas bilo dosta Francuza i Engleza i da počinjemo jednu sjajnu saradnju sa mnogim hotelima", rekao je Mihajlović.

On je kazao da su ove godine učestvovali razni izvodjači, kao što su Zdenka Kovačiček, Dusha conection group iz Austrije.

"Ostvarili smo sjajnu saradnju sa mnogim festivalima, od Nišvila do Litvanije, otvaramo jednu novu priču, stranicu", dodao je Mihajlović.

Predstavnik Tria Balkanske žice Zoran Starčević rekao je da je atmosfera na koncertu u Starom gradu u Budvi izmedju dve crkve bila sjajna atmosfera.

"Na naše koncerte dolazi publika koja želi da sluša ovu vrstu muzike. Prema tome, niko nije zalutao, pa je iznenadjen. Ako im mi damo više nego što su očekivali, onda je to pun pogodak", kazao je on.

Cenimo publiku koja ima dovoljno pažnje da sasluša instrumentalnu muziku, rekao je Starčević i dodao da ako publika uživa i oseti kao da "putuje" i upija energiju koja im se šalje onda su izvodjači zadovoljni.

Naveo je da je želja da pokažu da nije poenta ko je autor kompozicije.

"Da li smo mi, da li je to Hačiturijan ili je to motiv Smoke on the water, ili Klepton. Pokazujemo da je svet u muzici, da ne postoje te granice, mi podsećamo ljude da je muzika univerzalni jezik, da instrumentalna muzika nema granica, i u toku programa možete čuti i uticaj istoka i uticaj zapada. Želimo ponovo da se vratimo u Budvu, da neće proći ponovo deset godina", kazao je Starčević.

"Petrovac Jazz" osnovala je nevladina organizacija "Urbanikult" pre 12 godina radi popularizacije i afirmacije umetnosti i kulture kako bi se unele pozitivne društvene promjene kroz afirmaciju džez muzike i kulturnog turizma.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.